RvB: ‘Dermatologen schonden integriteitsregels’

Het Catharina Ziekenhuis moet de vier voormalige dermatologen in totaal één miljoen euro betalen. Dat is de uitspraak van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. De voormalige dermatologen hadden een rechtszaak aangespannen tegen het ziekenhuis in Eindhoven en negen miljoen euro geclaimd.

Opvallend maatschappelijk signaal van het Scheidsgerecht

Bestuursvoorzitter Piet Batenburg in een officiële reactie, gepubliceerd door het Catharina Ziekenhuis: ‘De arbiters beoordelen het geschil uiteindelijk als een nodeloze escalatie van conflicten en verwijten partijen ? ook de raad van bestuur ? dat onvoldoende is gede-escaleerd. Met dit oordeel geeft het Scheidsgerecht een opvallend maatschappelijk signaal: als het om integriteitskwesties gaat hebben medisch specialisten in Nederland anno 2014 een grotere scharrelruimte en een hogere rechtsbescherming tegen ontslag dan iedere andere medewerker. Dat is een opvatting die ik intern en extern niet kan uitleggen en ik wil dat zelfs niet eens proberen. Integriteit gaat boven alles.’

Zonder medeweten bestuur

In het voorjaar van 2012 bleek dat de maatschap dermatologie binnen het Catharina Ziekenhuis – zonder medeweten van het bestuur – een praktijk voor cosmetische dermatologie was begonnen. De maatschap maakte gebruik van personeel, faciliteiten en middelen zonder dat er afspraken waren gemaakt over verrekening van de kosten. De dermatologen stuurden facturen onder de naam van het Catharina Ziekenhuis. Ook de tenaamstelling wekte de indruk dat het ziekenhuis bij de praktijk was betrokken.

Onwerkbare situatie

De raad van bestuur zegde in 2012 de toelatingsovereenkomst van de voltallige maatschap op. In het vonnis stelt het Scheidsgerecht Gezondheidszorg dat de dermatologen al zoveel conflicten hadden in het ziekenhuis dat de situatie onwerkbaar was en de opzegging rechtsgeldig is. Het bestuur van de medische staf heeft in dit conflict het beleid van de raad van bestuur volledig gesteund, aldus de voorzitter van de staf.

Te zwaar ingezet

Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg vindt de gang van zaken rond de praktijk voor cosmetische dermatologie geen reden de maatschap uit het ziekenhuis te zetten, de onherstelbare samenwerking is dat wel. Het bestuur heeft daar te zwaar op ingezet, aldus het Scheidsgerecht Gezondheidszorg.

Een artikel van: 

 

Meer weten over juridische kwesties in de zorg?Bekijk de leergang Wet- en regelgeving in de gezondheidszorg

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Opleiding ‘Jurist in de zorg’ is grondig én breed’

Binnenkort start weer de verkorte opleiding tot jurist in de zorg. Hoofddocent Joris Rijken beschrijft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *