Home » Energie » “Samenwerking is nodig om betere proposities te ontwikkelen”

“Samenwerking is nodig om betere proposities te ontwikkelen”

In de energietransitie is samenwerking nodig om betaalbare en duurzame proposities te ontwikkelen. Dat vindt Jan-Jaap Bakker, Business Ontwikkelaar bij Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling. In aanloop naar het Nationaal Woning Congres stelden we hem enkele vragen.


Duurzaamheid in combinatie met betaalbaarheid wordt vaak gezien als een lastige combinatie. Hoe zien jullie dat?

“Dat zien wij ook zo. De combinatie is uitdagend. Aardgas is in de bestaande bouw de referentie, in elk geval voor de huurder. Daarmee is lastig te concurreren. En dat zal nog wel even lastig blijven ook. Want aardgas is nu eenmaal goed en efficiënt. Dat systeem is doorontwikkeld, terwijl de vervangende technologieën nog in ontwikkeling zijn.

Die beweging zie je in andere technologieën ook. Zon-PV is al wat verder. Toch zijn er al duurzamere opties die wel degelijk betaalbaar zijn. Zoals bij nieuwbouw WKO en warmtepompen concepten. En sommige panden in de bestaande bouw kunnen al heel efficiënt worden verwarmd. Nieuwe samenwerkingsvormen zullen helpen die betaalbare opties verder te ontwikkelen.

Aan die samenwerking moeten corporaties zelf deelnemen, maar ook bouw- en installatiepartijen en leveranciers die nieuwe technologieën ontwikkelen maar die nog geen geheel nieuwe propositie vormen. Denk aan leveranciers die een nieuwe infraroodpanelen maken, die dan moeten worden ingebed in een totaalconcept voor de bewoner. Dan worden ook partijen als de gemeente en netbeheerder relevante gesprekspartners.”

Wat kunnen woningcorporaties concreet doen om hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen?

“Gewoon nu aan de slag gaan met duurzame maatregelen waar het al kan. Of dat genoeg is, verschilt per corporatie, in veel gevallen waarschijnlijk niet. Maar dat hoeft ook niet, want energietransitie is een stip op de horizon. Corporaties moeten wel nu al een plan maken voor hun bezit. Gestimuleerd door de Aedes zijn ze daar al over aan het nadenken: kun je de investeringsmomenten gebruiken om die transitie te helpen doorgaan? Denk bijvoorbeeld aan het combineren van duurzaamheidsmaatregelen met geplande renovatie bijvoorbeeld.”

Wie zijn belangrijke partners voor een woningcorporatie om mee samen te werken en waarom?

“We noemden er al een paar, maar met name de bouw- en installatiesector is van belang: de partijen die nu nog op een traditionele manier een renovatie benaderen, zonder deze in het licht te zien van energietransitie. Ik ben snap best dat die er nog zijn, aanpassing in een sector kost nu eenmaal tijd. Maar in deze samenwerking met bouwbedrijven kunnen leveranciers en de netbeheerder nieuwe concepten gaan uitvoeren.”

Hoe krijg je de bewoner aan boord?

“Voor de doelgroep van corporaties is prijs belangrijk. Dus centraal staat dat je voor hetzelfde prijskaartje, hetzelfde of meer wooncomfort wil bieden. Tegelijkertijd hangt je succes ook af van een relatie op basis van vertrouwen, en goede communicatie. Ontbreekt het aan vertrouwen, dan worden de trajecten ook moeilijker.

En verder moet je proposities ontwikkelen die vanuit de bewoners bedacht worden. Met welke proposities bieden we de bewoner iets nieuws waar hij bij gebaat is, welke pijnpunten kunnen we aanpakken. Daarbij is bewonersparticipatie belangrijk: en als bewoners zelf oplossingen aandragen is dat zeer welkom. Het zijn nog uitzonderingen, pioniers die met eigen systemen aan de slag zijn gegaan. Maar als marktpartijen kunnen we daar veel van leren. Ze houden de markt scherp.”

Kunnen jullie een succesvol voorbeeld noemen waar duurzaamheid ook betaalbaar is gebleken?

“Er zijn veel voorbeelden van ZonPV en warmteterugwinning. Van de energietransitie naar aardgasloos hebben we een voorbeeld in Nijmegen. Daar heeft Alliander PGO een warmtenet aangelegd met ruim drieduizend woningen op restwarmte van een afvalcentrale. En er zitten meer van dit soort netten in de pijplijn. En ook bronnen als geothermie en biomassa zijn volop in ontwikkeling.”

Over sbo

sbo
Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Begrip kweken in afvalprocedures

Door Mr. Ron Laan, partner/advocaat, Van Diepen Van der Kroef advocaten. Als advocaat in afvalzaken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *