4 eenvoudige tips om studenten op het puntje van hun stoel te laten zitten!

Hoe krijg jij studenten op het puntje van hun stoel? Hoe motiveer jij studenten om mee te denken met het onderwijs?

Studenten betrekken bij onderwijsvernieuwingen is hot. Maar ook erg lastig. Ik krijg vaak de vraag hoe je toch studenten zover krijgt dat ze met je meedenken en je hen motiveert om hun stem te geven. En dat terwijl ik van studenten hoor dat ze zo graag mee willen denken, maar vaak niet weten hoe. Een gemiste kans als je bedenkt dat veel jongeren graag betrokken willen worden. Hoe lukt het dan wel? Young Inspiration geeft je 4 tips die je daarbij vast helpen.

Tip 1: Inleven in studenten

Als je studenten wil motiveren om mee te denken dan is het belangrijk de juiste mindset te hebben. Je moet je inleven in de doelgroep en weten wat hen beweegt. Toon interesse in hun wereld en weet wat zij belangrijk vinden. Stel vragen, in plaats van dat je hen dingen vertelt. Wees nieuwsgierig naar hun ideeën en bedenk waarom ze deze ideeën geven.

Tip 2: Ga naar studenten toe

Steeds vaker krijg ik te horen dat studenten niet komen als je ze uitnodigt om mee te denken over onderwijs. Of dat altijd dezelfde studenten komen opdagen. Dat betekent niet, zoals ik nog vaker hoor, dat ze niet betrokken zouden zijn. Vraag ze niet om naar jou toe te komen, maar begeef je in hun wereld. Ga echt naar studenten toe, ga het gesprek aan en laat zien dat hun stem belangrijk is.

Tip 3: Verschillende studenten anders betrekken

Verschillende groepen studenten vragen om verschillende vormen van participatie. Niet iedereen bereik je door ze uit te nodigen voor een gesprek met de opleidingsmanager. En niet iedereen voelt zich geroepen de studentenevaluatie in te vullen of met de docent na afloop van een les in gesprek te gaan. Ga voor verschillende vormen van participatie. Daarmee bereik je dat een brede groep studenten zich gehoord en gezien voelt. En vergeet niet ook op de wandelgangen in gesprek te gaan met studenten!

Tip 4: Uitleggen waarom meedoen zin heeft. Wat heb je er NU aan?

Studentparticipatie werkt pas als je de tijd neemt om met studenten in gesprek te gaan en hen uit te leggen waarom het belangrijk is dat hun stem gehoord wordt. En dat wat zij te zeggen van belang is. Wat hebben studenten er aan? Niet later, maar NU? Ook daar hoort bij dat je aan hen terugkoppelt wat je aan hun input hebt gehad en wat je ermee gaat doen.

Mijn ervaring is dat veel studenten het erg leuk vinden mee te denken over hun onderwijs. Zij hebben echter het idee dat hen weinig gevraagd wordt of denken dat hun mening er niet zo toe doet. Wat wil jij studenten vragen en waarom? Benieuwd hoe jij studenten kunt bereiken en betrekken bij het onderwijs? Bedenk eens of je bovenstaande 4 tips al toepast.

Door: Marjolein de Jong, Young Inspiration.

Congres Next Higher Education

Next Higher Education 2016 (150x75)Marjolein de Jong van Young Inspiration gaat tijdens het congres met u én 3 studenten aan de slag. In haar workshop leert u hoe u studenten actief kunt betrekken bij het ontwikkelen van onderwijs. Benieuwd naar het volledige programma?

Bekijk het programma van Next Higher Education

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

De drie domeinen van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator

De beroepsstandaard, en daarmee het functieprofiel, van de intern begeleider is herschreven. Hier zijn verschillende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *