Prinsjesdag 2017: Wat zijn de plannen van de regering op het gebied van onderwijs?

Wat zijn nu de belangrijkste plannen van de regering op het terrein van onderwijs van 2017-2020? Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid zet de belangrijkste ontwikkelingen in het onderwijsdomein voor u op een rij!

De onderstaande vier doelstellingen staan centraal:

  1. Ambitieus onderwijs dat alle leerlingen en studenten uitdaagt;
  2. Scholen en instellingen werken met goed opgeleide en vakkundige leraren, docenten en schoolleiders, die samen zorgen voor een veilig en ambitieus leerklimaat;
  3. Scholen en instellingen maken resultaten inzichtelijk en worden aangesproken op hun prestaties;
  4. Aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt verbeteren.

Het kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar om nieuwe doelstellingen te behalen en bijvoorbeeld de kansgelijkheid in het onderwijs te bevorderen, het verlagen van de schoolkosten voor MBO-leerlingen uit gezinnen met lage inkomens en aanvullende bekostiging van asielzoekerskinderen in hun tweede jaar in het primair onderwijs.

Het kabinet wil speciale aandacht besteden aan de ongelijkheid in onderwijskansen tussen jongeren,

1. Ambitieus onderwijs dat alle leerlingen en studenten uitdaagt

  • De Tweede Kamer heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend waarmee in het MBO een vroegtijdige aanmelddatum en het toelatingsrechts zijn vastgelegd, Jongeren krijgen hiermee met de juiste vooropleiding het recht om toegelaten te worden tot de MBO – opleiding van zijn of haar keuze. De beoogde inwerkingtredingsdatum is 1 augustus 2017.
  • Speciale aandacht wordt besteed aan de ongelijkheid in onderwijskansen tussen jongeren. School moet een plek zijn waar maximaal wordt bijgedragen aan kansengelijkheid. Om dit te optimaliseren wordt werk gemaakt van doorlopende leerlijnen en het goed laten aansluiten van schoolvormen.
  • Het bevorderen van het volgen van vakken in het VO op een hoger niveau zal worden bevorderd.
  • 10 miljoen euro wordt ingezet voor schoolkostencompensatie in het MBO voor gezinnen met lage inkomens.
  • Voor de uitvoering van de motie Nijboer/Harbers (Gelijke kansen voor ieder kind en jongere) wordt 25 miljoen euro vrijgemaakt.
  • Om het onderwijs in de toekomst te kunnen blijven verbeteren, wordt begin 2017 het wetsvoorstel “Meer ruimte voor nieuwe scholen” aangeboden aan de tweede kamer. Met dat voorstel wordt de procedure voor het starten van nieuwe openbare en bijzondere scholen in het funderend onderwijs zo aangepast dat deze beter aansluit bij de belangstelling van leerlingen en ouders.
  • Er wordt 15 miljoen euro vrijgemaakt voor aanvullende bekostiging van asielzoekerskinderen in het tweede jaar van het primair onderwijs.
  • In het MBO wordt extra aandacht besteed aan taalverwerving.
  • In 2017 gaan we in het ho verder met de uitvoering van de Strategische Agenda Hoger Onderwijs. Deze agenda geeft de koers aan voor de periode 2015–2025 en staat in het teken van een zichtbare impuls aan de kwaliteit van het ho en het onderwijs gerelateerd onderzoek met de middelen die voortkomen uit het Studievoorschot. Er wordt ingezet op kleinschalig en intensief onderwijs, talentprogramma’s, onderwijs gerelateerd onderzoek, studiefaciliteiten en digitalisering.
  • Ook wordt aandacht besteed aan de verbetering van samenwerking in de regio voor een betere doorstroom van het VO naar het MBO naar het HO.

2. Scholen en instellingen werken met goed opgeleide en vakkundige leraren, docenten en schoolleiders, die samen zorgen voor een veilig en ambitieus leerklimaat

  • De lerarenagenda wordt in het komende jaar voortgezet. In 2017 ligt de focus op versterking van de samenwerking tussen lerarenopleidingen en scholen en staat samenwerking en kennisdeling in de regio centraal.
  • Om de kwaliteit te verbeteren wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van systematische begeleidingstrajecten voor startende leraren. Daarnaast zijn meer diversiteit in salaris en loopbaanmogelijkheden nodig.
  • VO scholen worden gestimuleerd om te participeren in het project “Begeleiding startende leraren”

3. Scholen en instellingen maken resultaten inzichtelijk en worden aangesproken op hun prestaties

  • Met ingang van het schooljaar 2017-2018 wordt in het po, vo en mbo het vernieuwde onderwijstoezicht ingevoerd. Er is gekozen voor twee pijlers: waarborgen en stimuleren. Er wordt 2 miljoen euro vrijgemaakt voor de LvhO om alle scholen in het funderend onderwijs eens in de vier jaar te bezoeken.

4. Aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt verbeteren

  • De publieke-private samenwerking wordt eveneens in 2017 gestimuleerd via het Regionaal investeringsfonds MBO.
  • In 2017 wordt een experiment flexstuderen gestart in het voltijds bekostigde HO. Daarmee wordt onderzocht of studenten hun studie beter kunnen combineren met andere activiteiten die zij al dan niet tijdelijk naast hun voltijdstudie ondernemen. Studenten binnen het experiment krijgen de mogelijkheid het wettelijke collegegeld te betalen naar rato van de omvang van het onderwijs dat zij volgen.
  • In het MBO wordt dit schooljaar 2016/2017 mogelijk gemaakt om in het niet-bekostigd onderwijs delen van mbo-opleidingen te volgen die afgesloten kunnen worden met een certificaat.
  • Mbo-studenten onder de achttien kunnen vanaf 2017 ook gebruik maken van het studentenreisrecht.
  • De komende jaren staan verder in het teken van de uitvoering door DUO, het verzorgen van gerichte voorlichting en het versterken van het financieel bewustzijn van studenten.
  • Afgesproken wordt dat in 2020 alle wetenschappelijke artikelen voor iedereen vrij toegankelijk moeten zijn.
  • Er wordt tot 2020 een bedrag van 25 miljoen euro geïnvesteerd om leerlingen in het basisonderwijs meer en beter muziekonderwijs te geven. Daarnaast zal Joop van den Ende ook een bedrag van 25 miljoen investeren.

Zorg dat je op de hoogte blijft van alle actualiteiten op het gebied van onderwijs!

Verdiep je kennis over de onderwijsmarkt met een cursus van Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk het opleidingsoverzicht

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe helpt een aandachtsfunctionaris om huiselijk geweld te herkennen op school?

“45% van de Nederlandse bevolking heeft ooit te maken gehad met huiselijk geweld. In haast …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *