Home » Onderwijs » Hoger Onderwijs » Sexting: verhoog de snelheid van voorlichting op scholen

Sexting: verhoog de snelheid van voorlichting op scholen

DSextinge laatste tijd staan steeds meer artikelen in de krant over seksfilmpjes die jongeren van zich zelf hebben gemaakt, maar die zonder hun toestemming worden verspreid via social media en daardoor op hun scholen circuleren. De gevolgen van sexting lijken niet te overzien door de makers, maar ook zeker niet door de verspreiders.

Eigen schuld… of toch niet?

Volgens meerdere jongens die ik sprak, zou er toch niks leukers zijn dan met een groep vrienden zo’n filmpje bekijken en beoordelen en daarna stoer het verspreiden op social media. Ook hoor ik vaak ‘eigen schuld’, als ik het er op scholen over heb. ‘Het zijn zelf domme meisjes die dit doen met zichzelf.’

Maar is dat ook echt zo? Is dit filmpje echt vrijwillig gemaakt? Er zijn verhalen bekend dat het onder druk van chantage werd uitgeoefend. Daarentegen zijn er ook zeker verhalen bekend van meisjes die dit soort filmpjes maken voor hun vriendje. Spannend en grensverleggend.

Ik wil hier niet uit gaan wijden waarom deze meisjes dit vrijwillig zouden doen. Ik wil in dit blog aandacht geven aan het verspreiden van de filmpjes zonder toestemming van de persoon zelf. Sterker nog, al zou het minderjarige meisje toestemming geven, dan nog mag het niet van de Nederlandse wet. Het is zelfs strafbaar! Dus als jij als leraar deze filmpjes of foto’s op je telefoon hebt, of als je als leerling deze in je bezit krijgt, realiseer je dan dat dit onder de kinderpornowet valt…

Klinkt dan al anders he! Vraag maar eens aan leerlingen of je kinderen of ze binnen hun school bekend zijn met dit soort filmpjes? Ik durf te wedden dat ze ja zullen zeggen.

Van erkenning naar verantwoording

Maar erkenning is niet genoeg. Leer de jongeren wat hun verantwoording is als ze zo’n filmpje onder ogen krijgen en wat ze moeten doen. Leer de jongeren wat de gevolgen van social media zijn als in hun ogen zo’n meisje een domme actie heeft uitgevoerd om zichzelf te filmen. Het is toch verschrikkelijk dat zo’n filmpje ervoor zorgt dat het meisje niet meer naar buiten durft.

Dit weekend was ik in gesprek met een politieagent die in zijn werk een 14-jarig slachtoffer ontmoette van een seksvideo. Ze durfde niet meer naar buiten en wilde ook met niemand praten. Ook toen hij een vrouwelijke collega langs stuurde, wilde ze nog niet praten. Deze agent zou preventie gaan geven op deze school en ik hielp hem aan ideeën.

We hadden hetzelfde doel, namelijk het stoppen van het verspreiden van deze filmpjes. Ik legde hem uit dat ze waarschijnlijk alleen hulp zou kunnen krijgen van een lotgenoot. Daar zal ze geen schaamte bij voelen en tips kunnen aannemen hoe ze nu verder zou moeten om de deur weer uit te kunnen.

Verhoog de snelheid van seksuele voorlichting

Elk jaar bezoek ik dezelfde scholen, maar spreek ik hun nieuwe leerlingen. En elk jaar schrik ik weer hoe jong (en steeds jonger) de jongeren zijn die in de problemen komen door hun seksuele laagdrempeligheid en social media. Laatst gaf ik al een voorlichting aan een groep 8 van een basisschool in Rotterdam.

De voorlichtingen bestaan niet uit alleen maar loverboys, maar nu dus ook sexting. In dit tijdperk draait alles om snelheid, mede door internet. Seksuele voorlichting moet daarom ook snel worden aangepast aan deze snelheid, dat realiseer ik me sterk. 

Geschreven door: Merel van Groningen. Zij is één van de docenten van de opleiding Sociale veiligheid op school.

Cursus: Sociale veiligheid op school

De Onderwijsinspectie ziet toe op het door de school te voeren sociaal veiligheidsbeleid. Heb je dit al op orde?

Deze cursus geeft je de kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van professioneel omgaan met probleemgedrag op school. Hierdoor ga je beter om met leerlingen en communiceer je goed met leerlingen en hun ouders. Tijdens deze 4-daagse cursus Sociale veiligheid op school werk je dus actief aan het verbeteren van de veiligheid op jouw school en in de klas.

Lees meer over de cursus Sociale Veiligheid op School

 

Over sbo

sbo
Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Toekomst universiteiten anno 2040

Op zoek naar de universiteit anno 2040

Bert van der Zwaan is niet vies van een lolletje. In onderstaande Youtube video over de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *