Veiligheidsgevoel OV afgenomen in laatste 5 jaar

Bron: Nieuwsplatform Securitas

Persbericht

Een op de vijf incidenten betreft fysiek geweld

Bijna 30 procent van de Nederlanders is zich de afgelopen vijf jaar minder veilig gaan voelen in het openbaar vervoer. 1 op de 10 Nederlanders heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met een of meerdere incidenten in het openbaar vervoer. Verbale agressie komt het meest voor, één op de vijf incidenten betreft fysiek geweld. Dit blijkt uit onderzoek van Securitas naar veiligheid in het openbaar vervoer in Nederland onder ruim 500 respondenten.

Merendeel Nederlanders voelt zich niet altijd veilig

Van de ondervraagden voelt slechts zestien procent zich volledig veilig op stations en bij haltes; in het openbaar vervoer zelf is dit 22 procent. Marcel Reith, Product Manager Public Transport bij Securitas: ‘Dit betekent dat het merendeel zich niet altijd veilig voelt. Uit het onderzoek blijkt eveneens dat bijna dertig procent van de Nederlanders zich de afgelopen vijf jaar minder veilig is gaan voelen. Het is belangrijk om te onderzoeken welke zaken het veiligheidsgevoel aantasten om deze vervolgens structureel aan te pakken.’

Kwetsbaar in openbaar vervoer

Veertien procent van de ondervraagden voelt zich redelijk of zeer kwetsbaar in het openbaar vervoer. Reizigers die niet frequent gebruik maken van het openbaar vervoer ervaren dit meer dan ervaren reizigers. Reith: ‘Waarschijnlijk speelt hierbij het onbekende een rol. Het is namelijk lastiger om situaties in te schatten als je de omgeving niet goed kent.’ 1 op de 10 Nederlanders heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met een of meerdere incidenten in het openbaar vervoer. ‘Dit is natuurlijk te veel. Het doel moet zijn om de stations, haltes en openbaar vervoer dermate veilig te maken dat incidenten niet kunnen plaatsvinden’, aldus Reith.

Top 5 incidenten

  1. Verbale agressie (79 procent)
  2. Intimidatie (37 procent)
  3. Fysiek geweld (21 procent)
  4. Diefstal / zakkenrollen (13 procent)
  5. Anders (7 procent)

Over het onderzoek

De Nationale Veiligheidsbarometer van Securitas wordt meerdere keren per jaar uitgevoerd. Het is een structureel onderzoek waarmee inzicht wordt vergaard in de ontwikkelingen in de markt. De resultaten worden gebruikt om zicht op de markt te houden en in de advisering richting de klant. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope.

Over Securitas

Securitas is kennisleider op het gebied van beveiliging. Met het leveren van segmentspecifieke beveiligingsoplossingen realiseert Securitas groei en winstgevendheid in meer dan 45 landen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië. In alle segmenten maken de 280.000 medewerkers het verschil. Van logistiek, havens, openbaar vervoer tot banken, ziekenhuizen en industriële complexen. In Nederland bieden ruim 5.600 medewerkers de klanten in elk segment specifieke beveiligingsoplossingen. De Securitas-medewerker is hierin essentieel. Ons doel als actieve beveiligingspartner: 24/7 een veilige werk- en leefomgeving voor mensen en organisaties.

 

Bekijk het onderzoek van Securitas

Tijdens het preseminar van het Nationaal Congres Openbaar Vervoer gaan we in op veiligheid en geweld binnen het openbaar vervoer. U hoort cases van:

  • Joost Pluym, Directeur Veiligheid & Controle, MIVB, Brussel
  • Diane Groom, Assistant Director Customer Service at Metro, Leeds, UK
  • Bernetta Harting, Coordinator Sociale Veiligheid, HTM Personenvervoer NV, Den Haag
  • Arndt Malyska, Managing Director Hamburger Hochbahnwache, Hamburg

 

Over Adil Marraa

Bekijk ook

Resultaten van het wijkteam in de gemeente

Een sociaal wijkteam biedt namens de gemeente ondersteuning, zorg en welzijn aan hulpbehoevende inwoners van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *