Huiselijk geweld en kindermishandeling niet ontdekt

Sietske Dijkstra, eigenaar van Bureau Dijkstra, docent op de opleiding regisseur huiselijk geweld en kindermishandeling en voormalig lector huiselijk geweld en hulpverlening in de keten aan het Expertisecentrum Veiligheid van de Avans Hogeschool, promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar hoe slachtoffers betekenis geven aan geweld.

Spoedeisende hulp

Vrijdagavond spoedeisende hulp, half tien. In lichte paniek komt een vrouw binnen met een klein kind in haar armen. Een vierjarig jongetje geschminkt, zwarte en witte vegen rond zijn ogen, bloedt naast zijn oog, in de buurt van zijn slaap. De vrouw vertelt aan twee verpleegkundigen en een arts dat het kind op een schoolfeest viel en een tafel over zich heen kreeg. Later komt ook haar man binnen. Ze hebben geen verzekeringspapieren bij zich. Op navraag van de arts blijken deze volwassenen de ouders van het kind te zijn, niet de leerkrachten. Het kind is bleek en zegt geen woord. Wat is hier aan de hand? Hoe geloofwaardig is dit verhaal?

Aan de andere kant

Zelf stond ik in dat ziekenhuis als moeder even aan de andere kant van de streep. Ik was bezorgd om mijn zoon, die nota bene vijf minuten voor zijn ongeluk vrolijk geschminkt werd als paard. Tegelijkertijd nam ik door mijn oogharen waar dat deze professionals bij spoedeisende hulp wakker waren: op gepaste wijze werd mijn verklaring een paar keer getoetst. De mensen waren vriendelijk, maar ook neutraal en observerend. Ongetwijfeld hebben ze tussentijds met elkaar overlegd en vastgesteld of het letsel door dit ongeluk kon zijn ontstaan. Ze letten scherp op mijn zoon. Was ie beduusd door alles wat er gebeurd was, of had hij de opdracht gekregen om zijn mond te houden?

Niet ontdekt

Zulke vragen zijn belangrijk, want nog altijd worden mishandelde kinderen bij de spoedeisende hulp niet ontdekt. Veel kinderen in Nederland worden mishandeld, wel meer dan 100.000 per jaar. Kinderen die getuige zijn van mishandeling niet eens meegerekend. Tenminste een op de negen vrouwen wordt bovendien mishandeld door haar partner. Deze cijfers liegen er niet om. Ze versterken de gedachte dat er nu hulp nodig is. Dat mishandeling, ‘een groot kwaad in onze samenleving’, moet worden aangepakt en dat je daarbij aan bemoeizorg mag en zelfs moet doen. Daarvoor hebben we alerte professionals nodig, die er op uit trekken, die kennis en kunde hebben om de juiste vragen te stellen en die vakbekwaam oftewel professioneel kunnen handelen. De landelijke overheid en beleidsmakers zijn daarvan doordrongen.

Meer weten?
Op de opleiding regisseur huiselijk geweld en kindermishandeling leert u hoe u samen met uw partners komt tot een geïntegreerde aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in uw gemeente.

Over Sietske Dijkstra
Sietske Dijkstra, eigenaar van Bureau Dijkstra, docent op de opleiding regisseur huiselijk geweld en kindermishandeling en voormalig lector huiselijk geweld en hulpverlening in de keten aan het Expertisecentrum Veiligheid van de Avans Hogeschool, promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar hoe slachtoffers betekenis geven aan geweld.

Bron: www.sietske-dijkstra.nl

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Drie verschillende soorten maatregelen tegen ondermijningsrisico’s

Gemeentes kunnen met uiteenlopende ondermijningsrisico’s te maken krijgen. Een integrale aanpak is vereist om deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *