Big data in het veiligheidsdomein

Volgens velen is Big Data het digitale goud. De datarevolutie zal onze economie compleet veranderen. Als datasets groot genoeg zijn, dan vinden we de verbanden. En dáár kunnen we wat mee. Ook in het veiligheidsdomein. We praten met Mark Albers, verandermanager binnen dit domein bij Van Aetsveld en docent op de cursus Big Data in het veiligheidsdomein.

De betekenis van Big Data

Er wordt veel geschreven over Big Data. Maar wat is het precies? Definities lopen sterk uiteen. Veelal wordt echter de definitie van Gartner aangehouden. Volgens dit bekende adviesbureau bestaat Big Data uit drie kenmerken: (1) gegevens van een groot volume (high-volume) met (2) een hoge verwerkingssnelheid (hig-velocity) en sterk variërend van structuur (high-variety).

Inzicht en handelen

De definitie hebben we. Maar om deze ‘om te toveren’ naar mensentaal, is meer uitleg nodig. Mark Albers: “Toename van volume en de snelheid van data zorgen ervoor dat de omloopsnelheid van data hoger wordt. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten en mogelijkheden, waar we vervolgens naar kunnen handelen. Een e-mail is niet alleen het bericht. Het verschaft ons ook locatiegegevens. Data zijn ook beelden. Ook deze komen steeds meer beschikbaar.”

Big Data is bijzonder omdat onder deze noemer een aantal methodische insteken naar voren komen die datasets sneller kunnen combineren en dus sneller te gebruiken zijn, zegt Mark Albers. “De techniek maakt het mogelijk om data bij cloudservices onder te brengen. De datasets bij deze services zijn groter. Ook kunnen we data van derden gebruiken. En ja, dan komen we uit bij het samenwerkingsvraagstuk. Want, wie levert wie welke data? Wanneer wijzigt die data? Hoe betrouwbaar is de kwaliteit van eenieders data? Dus, hebben we het over Big Data, dan praten we ook over het versterken van het gezamenlijke optreden. Een praktijkvoorbeeld? Neem gemeente A. Ze combineert data van verschillende afdelingen met elkaar op het gebied van sociale veiligheid. Dan valt op dat een ‘crimineel’ persoon in zes van de tien systemen voorkomt. Het ene systeem toont bij de persoon een laag inkomen, het andere schoolverzuim et cetera. Door het inzicht dat al deze systemen geven – de combinatie – kan de gemeente basale stappen nemen om het probleem rond de betreffende persoon gericht aan te pakken.”

Combineren van gegevens

Mark Albers komt met meer voorbeelden waarbij het belang van Big Data een rol kan spelen. “Denk aan de aanslag die onlangs gepleegd is in Berlijn, waarbij de dader via Nederland een vluchtroute had. Hoe snel krijgen we inzicht over bewegingen die zo’n persoon maakt? Hoe snel weten we waar we moeten gaan kijken? We beschikken over gsm-gegevens, pintransacties, camera’s op straat et cetera. Al deze gegevens zijn er én te combineren. Zoals eerder uitgelegd, daarmee krijgen we inzicht en kunnen we handelen. Alleen rijzen dan wel vragen op als: willen we dit, kunnen we dit, wat betekent dit voor de transparantie die we hierin betrachten, hoe valide is het, hebben we dit al kunnen toetsen?”

Privacyspelregels

Mark Albers: “We beschikken in Nederland over veel informatie over criminaliteit. In Tilburg bijvoorbeeld wordt bijna een miljard in dit circuit omgezet. Dit beeld is opgebouwd door te kijken naar wat we weten van bedrijven, met wie ze handelen, hoe hun business in elkaar zit. Hier komen we ver mee. Maar dan komen we op een punt waarbij we ons afvragen: wie zijn deze criminelen en kunnen we ze aanpakken op basis van de informatie – Big Data – die we hebben? Ja, dat kan veelal als de ‘onderzoeker’ een commercieel bedrijf is. Beschikt de overheid over deze gegevens, dan is het een ander verhaal. Ze heeft zich te houden aan bijvoorbeeld privacyspelregels. Wellicht is informatie op vertrouwelijke grond verkregen. De overheid heeft alle data, maar kan er niet naar handelen. De jurisprudentie komt om de hoek kijken.” Mark Albers vervolgt: “Kijk naar wat voor inzichten partijen als Google hebben. Hoe valide is het om bijvoorbeeld als Politie een vergelijkbare positie op te bouwen? Moet de Politie aansluiten op wat Google doet? Misschien wel, maar het probleem is dat de Politie te maken heeft met een wetgeving gebaseerd op het pre ICT-tijdperk.” Kortom, ook voor het veiligheidsdomein zijn Big Data belangrijk. Big Data geeft meer inzicht, maar om van daaruit naar handelen te komen, is soms lastig – zeker voor de overheid – gezien de huidige wetgeving.

Meer toepassingen

Discussie is er dus volop in het ‘land’ van Big Data en het veiligheidsdomein. Toch wordt er al gebruik gemaakt van de bron aan gegevens waarover we beschikken. Mark Albers haalde al enkele voorbeelden aan. Zijn er nog meer toepassingen te noemen in het veiligheidsdomein? “Zeker”, zegt hij. “Op het gebied van bijvoorbeeld rampenbestrijding zijn er al verschillende analyses gemaakt aan de hand van Big Data. Waar kunnen branden voorkomen? Hoe kunnen we daar adequaat op inspelen met bijvoorbeeld de inzet van brandweervoertuigen? Kunnen we zo’n wagen alvast neerzetten op een plek waar branden uit kunnen breken? Naarmate de voorspelbaarheid van branden groter wordt, zijn immers de uitrijtijden te verkorten.”

Nadelen

Big Data lijkt het digitale goud. Maar zoals Johan Cruijff lang geleden zei: ‘Elk voordeel, heeft zijn nadeel’. Mark Albers. “De verleiding bestaat om van Big Data, big, bigger, biggest te maken. Eigenlijk moeten we het niet hebben over big. Dan wordt het ‘groot’ een doel op zich. Het gaat juist om fit for purpose data; waar willen we de data voor gebruiken, wat hebben we dan nodig? Daar moeten we ons tot beperken. We hebben de neiging te gaan voor méér en méér. Maar meer inzichten wil niet zeggen, dat de kwaliteit ervan verbetert en de mogelijkheden tot handelen toenemen.”

Beslissingen maken

Tot slot zegt Mark Alberts: “Als Big Data geanalyseerd zijn, komt er iets uit. De volgende vraag zou moeten zijn: hoe nemen we beslissers hierin mee? Visualisatie speelt hierbij een belangrijke rol. Neem als voorbeeld het voorkomen van dijkdoorbraken. Na analyse van data kleurt iemand traditioneel een kaartje blauw in. Maken we aan de hand van de analyse een computeranimatie, waarbij het water door de straten stroomt, dan komt een burgemeester op heel andere gronden tot een beslissing. Het komt dan immers wel heel erg dicht bij.”

Meer weten?
Op de cursus Big Data in het veiligheidsdomein leert u hoe u aan de hand van Big Data veiligheidsproblemen voorspelt en waar mogelijk voorkomt.

Op de cursus Informatie uitwisseling in de veiligheidsketen leert u  op een juiste en goede manier informatie uit te wisselen met uw veiligheidspartners.

 

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Antwoorden op Kamervragen over berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met verward gedrag in 2023’ en ‘Duizenden kwetsbaren wachten op plek beschermd wonen’

Minister Helder (VWS) geeft antwoord op vragen over de berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *