De werkmeester, het belang van de verbindende schakel bij het stoppen van crimineel gedrag

Hoe krijg je niet gemotiveerde jongeren met een crimineel verleden, met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en negatief gewoontegedrag, weer aan de slag? Het is een probleem van veel hulpverleners en instanties die te maken hebben met kwetsbare risicojongeren.

Hans Werdmölder, sociaal antropoloog en criminoloog, docent op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden, promoveerde op een longitudinaal onderzoek onder criminele Marokkaanse jongeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schreef het boek Marokkaanse lieverdjes.

Werkmotivatie, sociaal gedrag en vaardigheden

Hans Werdmölder vraagt aandacht voor de aloude functie van werkmeester. Werkmeesters kunnen een belangrijke rol vervullen bij de ontwikkeling van werkmotivatie, het aanleren van sociaal gedrag en werknemersvaardigheden. Ze dwingen ook respect af door hun directe aanpak, confronterende benadering en juiste toonzetting. En de werkmeester kán, door zijn aanpak en wijze van werken, een bijdrage leveren aan het stoppen van crimineel gedrag van jeugdige wetsovertreders.

Gedragsverandering

De werkplaats is een ideale leeromgeving voor het proces van gedragsverandering. Hans Werdmölder stelt dat de functie van werkmeester nieuw leven is ingeblazen. Daarbij kun je denken aan de rol van de werkmeester bij de uitvoering van werkstraffen. Een voorbeeld is de rol van de werkmeester bij het succesvolle leer- en werkproject Herstelling in Amsterdam, waarbij Amsterdamse probleemjongeren worden ingeschakeld bij de restauratie van de Stelling van Amsterdam. Binnen dit project is constructieve gedragsverandering centraal komen te staan, waarbij de werkmeester als vakman, agogisch begeleider en surrogaatvader een centrale rol vervult. De deelname van probleemjongeren aan het project, waarbij de forten van de negentiende eeuwse verdedigingslinie om de hoofdstad worden opgeknapt, moet hen behoeden af te glijden naar het criminele circuit. Ook krijgen zij de kans werkervaring op te doen. Het strakke programma moet de jongeren, hoofdzakelijk afkomstig uit Amsterdam-West en -Zuidoost, helpen weer in het goede spoor te komen.

Dagelijkse begeleiding van moeilijke doelgroep

De werkmeesters verzorgen de dagelijkse begeleiding. Het zijn vakmensen zoals metselaars, lassers, koks of schilders. Zij moeten daarnaast in staat zijn om met deze moeilijke doelgroep om te gaan. Stichting Herstelling ontwikkelde in het verleden een training om de ontbrekende kennis bij werkmeesters aan te vullen. Deze training is inmiddels doorontwikkeld naar een mbo 4 opleiding tot professioneel werkmeester. Sinds 2013 wordt deze opleiding landelijk aangeboden.

Meer weten?

Op de opleiding ketenregisseur risicojeugd leert u hoe u komt tot een integrale persoonsgerichte aanpak van risicojongeren.

Op de cursus aanpak High Impact Crimes leert u hoe u woninginbraak, straatroof en overvallen voorkomt in uw gemeente.

Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leert u hoe u komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Moraal is van ons allemaal

Rinus Otte, Collegevoorzitter Openbaar Ministerie, over discriminatie en demonstratierecht. Wat is de rol van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *