Drie zaken die je moet weten in de risico advisering aan de burgemeester

Marit Elders, zelfstandig veiligheidsadviseur en hoofddocent van de opleiding beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid.

Zijn de risico’s onvoldoende onder de aandacht van bestuurders of heb je last van tegenstrijdige belangen? Zie jij ook parallellen in jouw omgeving met de gebeurtenissen van het incident van Haaksbergen? Wil jij een praktisch instrument om de besluitvorming te beïnvloeden, te professionaliseren en te versnellen?

Ben je werkzaam bij de gemeente, de politie of bij de veiligheidsregio? Heb je te maken met de advisering en handhaving? Dan is dit webinar mogelijk interessant voor jou!

Herken jij je in één van de onderstaande situaties?

  • Onderwerpen als het incident in Haaksbergen, terrorisme of het grootste lokale veiligheidsprobleem blijven in gesprekken en vergaderingen terugkomen. Ondertussen heb je er wel genoeg over gesproken, want iedereen weet wel iets over het onderwerp, maar er moet wèl iets gaan gebeuren. Het blijft gissen naar wat nu de aanpak is en waar je mee aan de slag moet gaan.
  • Veiligheidsrisico’s zijn er vele en ook veel te veel om te kunnen behappen. Je kan niet met alles aan de slag. Waar moet je beginnen? Je hebt het gevoel dat er nu brandjes worden geblust. Je mist een praktische, systematische aanpak.
  • Incidenten en de dreiging van terrorisme heeft jouw burgemeester zenuwachtig gemaakt of juist onvoldoende zenuwachtig. Je hebt nog geen goed systeem gevonden om het bestuur mee te nemen in de risicoafwegingen en zich te committeren aan vervolgstappen of te zorgen dat risico’s bewust worden geaccepteerd.
  • Iedere keer geef je weer jouw advies, schrijf je het wéér op of laat je de veiligheidsrisico’s opnieuw in evaluaties terugkomen. Je hebt het gevoel dat jouw advies aan dovemansoren is besteed.  Je wilt effect op jouw veiligheidsadvies. Dat er keuzes en bewuste afwegingen worden gemaakt en er duidelijkheid komt.

Stel je eens voor dat jij in korte tijd inzicht kan verschaffen aan de burgemeester of jouw leidinggevenden in de veiligheidsrisico’s op jouw onderwerp zonder veel schrijfwerk of papier. Zou het niet heerlijk zijn als hij alle besluiten neemt die jij nodig hebt en prioriteiten stelt naar aanleiding van jouw advisering? Met de kennis die wordt aangereikt in dit gratis webinar, ligt dit binnen bereik.

In dit webinar behandelen we o.a.:

– de drie meest gemaakte fouten door adviseurs van de burgemeester;
– de manier van het risico denken verwoord;
– hoe je de risico’s verwoord zodat de burgemeester ook besluiten neemt;
– wat risico’management’ is en hoe kan je dat gaan doen;
– casus risico advisering Appelpop en Fruitcorso;
– mogelijke toepassingen bij jou in de praktijk;
– en natuurlijk jouw vragen en die van andere deelnemers.

Doe mee!

Meld je hier aan voor het webinar.

Het webinar is alleen live en er is géén opname achteraf beschikbaar. Er is de mogelijkheid om vragen te stellen aan mij en aan collega’s die ook online zijn.

 

 

 

 

 

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

🎧 Podcast: De jonge aanwas op het mbo, een kans of bedreiging?

Beluister de podcast met Jochem Zwerus, Projectleider preventie op ondermijning in het mbo en projectleider …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *