Meer mogelijkheden voor tijdelijk en flexibel cameratoezicht

Het kabinet heeft met een wetswijziging tijdelijk en flexibel cameratoezicht mogelijk gemaakt om overlast in de leefomgeving beter aan te pakken. De gemeenteraad kan in een verordening vastleggen dat de burgemeester ter handhaving van de openbare orde een gebied kan aanwijzen waarin mobiele camera’s worden geplaatst. Binnen dit aangewezen gebied kunnen camera’s eenvoudig worden verplaatst zonder een procedure te doorlopen voor het plaatsen of weghalen van camera’s.

Deze maatregel moet bijdragen aan het terugdringen van hardnekkige overlast van hangjongeren, drugsdealers, straatrovers en zakkenrollers. Tot op heden mochten gemeenten alleen camera’s op een vaste plek ophangen, met als gevolg dat de camera’s weinig effect meer hadden wanneer de overlast zich had verplaatst.

 
Meer weten?

Op de cursus Wetgeving & Security hoort u van Felix Olijslager, juridisch expert, wat de juridische aspecten zijn van het monitoren van publieke en private ruimten met cameratoezicht.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Antwoorden op Kamervragen over berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met verward gedrag in 2023’ en ‘Duizenden kwetsbaren wachten op plek beschermd wonen’

Minister Helder (VWS) geeft antwoord op vragen over de berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *