Odensehuis en jonge mensen met dementie

Bij dementie denken we vaak aan oudere mensen. Toch zijn er ook mensen, die op relatief jonge leeftijd geconfronteerd worden met deze ziekte. Vaak is er voor hen weinig begeleiding. Sinds kort kunnen patiënten uit de regio Nijmegen terecht bij het Odensehuis Animi Vivere (‘durf te leven’) in Wijchen.

Loesan Peters, initiatiefnemer van Animi Vivere, spreker op het congres Personen met verward gedrag en initiatiefnemer van het Odensehuis in Wijchen, een inloop, -informatie-, en ontmoetingscentrum voor personen met (beginnende) dementie of geheugenklachten, mantelzorgers en hun familie en vrienden.

Concept

Het concept van een Odensehuis is gebaseerd op een centrum voor jong dementerenden in het centrum van de Deense stad Odense. In Nederland zijn er nu veertien van deze centra. Loesan Peters, coach van beroep, nam het initiatief voor het Wijchense Odensehuis. ‘Mensen kunnen hier terecht om anderen te ontmoeten die in een soortgelijke situatie zitten. Het idee is dat mensen die met dementie te maken hebben, zelf of in hun omgeving, voor raad, tijdverdrijf of lotgenotencontact kunnen binnenlopen. Er is een luisterend oor en ondersteuning, maar ook informatie en activiteiten.’

Insteek

Voorop staat echter dat mensen zelf mee bepalen wat er gedaan wordt, zegt initiatiefnemer Loesan Peters. ‘De insteek van Odensehuizen is niet de behandeling van een ziekte. We willen mensen laten zien wat ze wél kunnen, en doen alleen wat ze zelf willen. Dat is een groot verschil met een reguliere dagbehandeling. Het is een hele klap als je hoort dat je dementie hebt. We hopen dat relatief jonge mensen het idee krijgen dat ze er nog wat van kunnen maken.’

Meer weten?

Op het congres Personen met verward gedrag hoort u hoe u de opvang en hulpverlening voor verwarde personen organiseert in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

🎧 Podcast: Van de straat naar online – #politie_frans op TikTok

Beluister de podcast met Frans Luijten, social media regisseur bij de politie. Hij deelt hierin zijn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *