Samenwerken met ketenpartners aan cyber security

In aanloop naar het Cyber Security Event op 29 november 2016 op The Hague Security Delta Campus interviewden wij Hein Laan, Information Security Officer bij de Rabobank en spreker op het Cyber Security Event. Hein geeft zijn visie op samenwerken met ketenpartners aan cyber security.

Wat zijn actuele ontwikkelingen op het terrein van cyber security?

Op het gebied van cyber security is momenteel de aanpak van de Cyber Kill Chain in zwang. Het model helpt om te begrijpen hoe een Cyber aanval in z’n werk gaat. Daarnaast zien we dat uitbesteding hand over hand toeneemt en de beveiliging van bedrijfsprocessen in toenemende mate afhankelijk wordt van informatiebeveiligingsactiviteiten bij leveranciers

Welke trends houdt jij nauwlettend in de gaten?

We zien bedrijfsstrategieën veranderen onder toenemende kosten- en concurrentiedruk. Hierdoor zie je dat in toenemende mate waarde wordt toegevoegd door toeleveranciers.  Naast de ontwikkelingen in het eigen bedrijf zien we ook ontwikkelingen in de technologie, zoals container related platforms, die nieuwe mogelijkheden bieden om dienstverlening af te nemen. Hierbij is het belangrijk om voldoende zekerheid te krijgen over de beveiliging van de leveranciers en we zien dat ook dat modellen voor het verkrijgen van deze assurance zich blijven door ontwikkelen.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen op het terrein van cyber security en op welke manier kunnen we dit gezamenlijk aanpakken?

De genoemde ontwikkelingen hebben gevolgen voor de aard van de werkzaamheden binnen het bedrijf, zeker ook waar het IT en cybersecurity betreft.  Daarbij moeten we zoeken naar een aanpak die goed schaalbaar is. Erg interessant daarbij is het vraagstuk hoe beveiligingsprocessen over de bedrijfsgrenzen heen goed blijven werken. En ten slotte zien we ook toezichthouders en wetgevers steeds meer aandacht krijgen voor cyber security. Dit zorgt voor uitdagingen die met name ontstaan doordat veel wetgeving niet direct met uitbesteding in het achterhoofd geschreven wordt.

Hoe zie jij de toekomst van de ICT sector, wat zijn veelbelovende innovatieve aanpakken rondom cyber security?

Samen sta je sterk. Cyber security is iets dat we met z’n allen moeten aanpakken. Bedrijfsleven, consumenten en overheid spelen allemaal een belangrijke rol. Beveiligingsbelangen  en commerciële belangen gaan niet altijd gelijk op. Het zal nog een flinke uitdaging blijken om hierin cybersecurity de juiste prioriteit te geven.

Cyber Security Event 2016: waarom moet men deelnemen aan het event en wat kunnen bezoekers verwachten?

Wij leven in een wereld waarin meer en meer informatieverwerking door leveranciers en hun toeleveranciers gedaan wordt. Kleine innovatie nichespelers kunnen hierin een grote bijdrage leveren aan het innoveren van de dienstverlening.  Dit alles geeft interessante uitdagingen bij het beveiligingen van de bedrijfsprocessen.  We laten zien dat het goed mogelijk is om met deze trends mee te groeien en grip te houden op informatiebeveiliging in de supply chain en over de bedrijfsprocessen heen.

Meer weten?

Op het Cyber Security Event 2016 hoort u hoe u uw organisatie beschermt tegen cybercrime en datalekken.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Congresverslag Jonge Aanwas uit de criminaliteit – 21 maart 2024

Op 21 maart 2024 vond de 2e editie van het congres Jonge aanwas uit de criminaliteit plaats …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *