Kosten drukken door ambulantisering van de zorg

Wij interviewden Marc Sterenberg, commercieel directeur van NEXUS Nederland, en vroegen hem naar zijn visie op mobile healthcare. Ook geeft Marc zijn mening over ambulantisering van de zorg en het Mobile Healthcare Congres. NEXUS Nederland is partner van het Mobile Healthcare congres dat wordt georganiseerd op 8 oktober 2015.

Bekijk het interview

Transcript van het interview

De zorg is op dit moment buitengewoon veel in beweging. We zien dat de kosten van de zorg enorm aan het oplopen zijn. Het staat onder een maatschappelijk vergrootglas. De overheid denkt dat een deel van de mogelijkheden om de kosten terug te drukken schuilt in de ambulantisering van de zorg en dat betekent dat patiënten niet meer in het ziekenhuis of in de instelling worden behandeld, maar thuis. Zoveel mogelijk thuis. Of in ieder geval in een ambulante setting en om de zorgverlener op een goede manier te ondersteunen is er ook een steeds grotere behoefte aan mobiele devices die informatie geven over het proces of over de patiënt. NEXUS levert van huis uit EPD-systemen voor ziekenhuizen en GGZ-instellingen, dat zijn grote, geïntegreerde GGZ-instellingen en ziekenhuizen waar ja, eigenlijk duizenden mensen met onze applicaties werken, vaak in een vaste setting. Nu we steeds meer de klinische informatievoorziening gaan doen, is het belangrijk dat de zorgverlener ook wanneer die over de afdeling loopt of wanneer die naar buiten gaat en patiënten bezoekt informatie over de behandeling bij zich heeft. En dus, is het belangrijk dat we de informatie vanuit het EPD ontsluiten op mobiele devices.

Connectiviteit

Het mooie van eHealth is dat er enorm veel applicaties in ontwikkeling zijn. Er zijn zoveel ideeën als mensen bijna. Als EPD-leverancier kunnen we nooit in dat tempo oplossingen leveren aan onze klanten en dat betekent dat onze oplossing goed moet kunnen collecteren aan alles wat er in het veld ontstaat, we hebben daarvoor connectiviteit ontwikkeld, ook weer standaard uitwisseling van data geregeld, zodat ehealth ontwikkelaars, mobile health ontwikkelaars, kunnen werken met gegevens die direct uit het patiëntendossier komen, en ze ook weer rechtstreeks informatie in het patiëntendossier kunnen zetten op een gecontroleerde manier en dat is uniek.

Toekomst van ehealth

Een belangrijke ontwikkeling in zeg maar mobile health is dat de devices steeds kleiner worden. We spreken wel van, ze waren eerst transportable, nu portable en toen werden ze wearable, en nu zijn ze swallowable. Dus, je gaat zelfs devices inslikken en die devices gaan in je lichaam informatie verzamelen en die informatie wordt ook gedeeld, uitgewisseld met het EPD. Dat zijn enorme ontwikkelingen die ook gaan zorgen voor een explosie aan data, explosie aan medische gegevens die geanalyseerd moet worden, maar waaruit we wel een enorme gezondheidswinst kunnen halen.

Mobile Healthcare Event

Wij zien het mobile health congres als één van de belangrijkste bijeenkomsten die plaatsvindt op dit gebied, we hebben vorig jaar meegedaan en zagen toen een enorme toestroom van allemaal partijen die betrokken waren bij mobile health, en we vinden dat belangrijk om te blijven doen om met alle zeg maar betrokken, zowel klanten als ook leveranciers, te delen wat er op dit moment de mogelijkheden zijn en door te kijken welke knelpunten we zien om zo met elkaar in gesprek te komen en die knelpunten samen op te lossen om uiteindelijk weer tot een betere gezondheidszorg te kunnen komen.

69073-banner-660x130

Mobile Healthcare Congres

Mobile Healthcare is hét ontmoetingspunt voor meer dan 500 spelers uit de mhealth value chain. Het Mobile Healthcare event biedt u een overzicht van best-practices van eHealth implementaties, visies en strategieën en het brengt de belangrijkste spelers uit de mHealth value chain bij elkaar. Meer informatie

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Opleiding ‘Jurist in de zorg’ is grondig én breed’

Binnenkort start weer de verkorte opleiding tot jurist in de zorg. Hoofddocent Joris Rijken beschrijft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *