Home » Onderwijs » Kunskapsskolan. Gepersonaliseerd Leren overgevlogen uit Zweden.

Kunskapsskolan. Gepersonaliseerd Leren overgevlogen uit Zweden.

Ieder kind is anders en leert anders. Ieder kind heeft eigen ambities en talenten. En ieder kind heeft het recht om hier persoonlijk op te worden uitgedaagd. Kunskapsskolan betekent Kennisschool in het Nederlands en is van oorsprong een Zweeds onderwijsconcept waarbij het draait om persoonlijke uitdaging en zelfstandigheid. Bij Kunskapsskolan werken leerlingen allemaal op een andere manier en een ander tempo aan persoonlijke leerdoelen. Hierbij krijgen ze hulp van een eigen coach. Er wordt rekening gehouden met sterke en zwakke punten en iedere week hebben de leerlingen een gesprek met hun coach.

Kunskapsskolan. Gepersonaliseerd leren overgevlogen uit Zweden.

Is Kunskapsskolan de toekomst?

Het doel is om leerlingen te motiveren om zich verantwoordelijk te voelen voor het eigen leerproces. En zelf te kijken naar de kennis, vaardigheden en flexibiliteit die ze daarbij nodig hebben. De coach stimuleert de leerlingen het meeste uit zichzelf te halen. Zo zijn ze in staat grenzen te verleggen en meer te bereiken dan dat ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Op deze manier worden ze klaargestoomd voor de moderne samenleving met aandacht voor de competenties die hiervoor nodig zijn.

Digitale ondersteuning leerlingen

Om het hele proces goed te begeleiden en te sturen waar nodig krijgt iedere leerling een eigen online leerroute. Hier zijn alle leermiddelen en bronnen digitaal te vinden. Dit lesmateriaal, dat speciaal voor Kunskapsskolan is ontwikkeld, is opgebouwd in verschillende bouwstenen en zorgt ervoor dat leerlingen kritisch, creatief en probleem-oplossend leren te denken. Het werkproces heeft een heldere structuur. Er is veel ruimte voor flexibiliteit waardoor leerlingen het leerproces zelf in de hand hebben en dit leerproces eigen kunnen maken. In het werkproces is samenwerken en het bespreekbaar maken van maatschappelijke onderwerpen van groot belang.

Niet alleen voor de leerlingen is dit een compleet nieuwe en andere manier van werken. Ook voor docenten is het een ware omschakeling. Veel docenten zijn namelijk gewend om de controle over het leerproces van de leerlingen te hebben. Door Kunskapsskolan worden ze uitgedaagd om zich open te stellen voor de persoonlijke leerdoelen van leerlingen. En de leerlingen te stimuleren en coachen tijdens het leerproces.

Wil je meer te weten komen over Kunskapsskolan en hoe het binnen de bestaande kaders van het onderwijs een grote verandering teweeg heeft gebracht? Tijdens het congres Gepersonaliseerd Leren op 23 januari geeft Raymond van Kerkvoorden, samen met studenten van het Kunskapsskolan onderwijs,  een actieve en praktijkgerichte workshop over Kunskapsskolan.

Over sbo

sbo
Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

“Gezondheidsclaims op Nederlandse producten kloppen”

Alie de Boer is bachelor in voeding en gezondheid, behaalde haar master in Health Food …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *