Het veiligheidsplan bij evenementen rammelt als stappenplan

Het veiligheidsplan dat gebruikt wordt als stappenplan is de rammelende, grote olifant in de woonkamer. Hij staat er, maar we zien hem niet. Het veiligheidsplan is géén stappenplan; hoofdstuk 1 is níet stap 1. Toch is het raar, dat wij de organisator vertellen: ‘Dit is wat wij willen, begin daar maar mee!’ De evenement organisator die er geen kaas van heeft gegeten weet niet waar hij moet beginnen en doet maar niets of vult wat tekst in. Maar of hij het begrijpt? En wanneer je geluk hebt, heb je een organisator die precies weet wat hij moet invullen. Want in de andere regio en vorig jaar was het precies dezelfde template en dus een gemakkelijke copy- paste van vorig jaar. (Vergeet de jaartallen niet te veranderen…) Maar is er dan wel voldoende nagedacht over de veiligheidsaanpak? Hoe is dan het proces van de risico analyse gedaan? En is dat dan wel een proces wat ook tijdens het evenement doorgaat?

Marit Elders, directeur van de Event Safety Academy, dagvoorzitter van het congres Veiligheid bij Evenementen, hoofddocent van de opleiding coördinator evenementenveiligheid en de cursus Crowdmanagement in de praktijk.

Veel vragen en te weinig informatie

Tegelijkertijd stelt het veiligheidsteam, ook na een ingevuld plan, nog veel essentiële vragen of is ze soms nog helemaal niet in staat om te adviseren. En dan hebben ze een punt. Want zij willen immers zeker stellen dat de organisator de risico’s voldoende kan beheersen? (Overigens staan de risico’s vaak niet expliciet genoemd in het veiligheidsplan.) Een moeizaam, en frustrerend proces, waarin je als veiligheidsteam het uiteindelijk mogelijk moet maken, toch? Het verbaast mij, dat wij nog steeds het veiligheidsplan en calamiteitenplan als stap 1 blijven inzetten. We hebben ons neergelegd bij het matige resultaat van de afgelopen jaren, vertrouwen op de hoeveelheid ingezette capaciteit of hebben er nog steeds last van, maar weten niet wat we er mee moeten. Toch blijven we dezelfde dingen doen en verwachten een ander resultaat. Moeten we niet iets anders doen, wanneer we een andere resultaat willen?

Summiere beschrijving scenario’s

‘We hebben de scenario’s beschreven in het veiligheidsplan!’ is de veelvuldig gebruikte zin. Gauw ga ik naar het hoofdstuk waar de scenario’s beschreven zijn. Wéér zo’n beleidsbeschrijving! Ik krijg daar vlekken van in mijn nek! Wat heb je nu aan een beleidsbeschrijving? Degene die daar staat en het moet doen, moet veel meer weten dan wat daar staat! De zin ‘Het gaat toch altijd goed zo?!’ irriteert ons mateloos als het bestuur dit zegt. Maar doen wij daar zelf ook niet een beetje aan mee? Een veerkrachtige crisisorganisatie bij een evenement heeft veel méér nodig dan een beleidsbeschrijving van het scenario. Ze heeft een basis nodig die thuishoort in de veiligheidsaanpak van grote èn kleine evenementen. Wanneer zijn wij opgehouden om hiermee tevreden te zijn?

Veiligheidsaanpak bepalen

Maar wat is dan die basis? Welke stappen moet je doorlopen om een juiste veiligheidsaanpak te bepalen en te analyseren? Het bepalen van je veiligheidsaanpak gaat vele malen verder dan de standaard hoofdstukken en paragrafen uit een veiligheidsplan. De veiligheidsaanpak gaat tot en met de maatregelen en besluitvorming op het evenement en de herziening daarvan wanneer daar aanleiding toe is. Door het bepalen van je veiligheidsaanpak tijdens het evenement in 7 stappen, heb je je organisatie georganiseerd, weet je welke risico’s je moet afdekken met inzet door de organisatie, gemeente of hulpdiensten. Er zijn acties gedefinieerd voor de monitoring, informatie verzameling en risicomanagement tijdens het evenement op basis van de (continue) geïdentificeerde risico’s.

E.V.A. Evenement Veiligheidsaanpak Analyse

Waarom het veiligheidsplan als stappenplan gebruiken als er nu iets anders is? E.V.A. is een online cursus en methodiek die je helpt in 7 stappen de veiligheidsaanpak te bepalen én te analyseren. Het invullen van het veiligheidsplan wordt een appeltje eitje. De informatie aan de voorkant wordt verbeterd, waardoor iedereen die later in de keten zit ook beter werk kan leveren. Je weet hierdoor ook beter welke informatie je nodig hebt om te bepalen of de veiligheidsaanpak van de organisator ook daadwerkelijk goed is. Wanneer iedereen in dit netwerk deze basis kent, is er meer onderling begrip voor ieders rol, is er minder overleg met meer resultaat en wordt het veiligheidsbewustzijn verhoogd en verbreed.

Meer weten?

Op het Congres Veiligheid bij Evenementen hoort u wat de mogelijke veiligheidsrisico’s zijn voor uw evenement.

Op de Cursus Risicoaansprakelijkheid bij Evenementen leert u hoe gevaarlijke situaties op uw evenement voorkomt.

Op de Opleiding Coördinator evenementenveiligheid leert u hoe u de veiligheid op een evenement in uw regio kunt waarborgen.

Op de Cursus Crowdmanagement in de praktijk leert u hoe u de vorming en verplaatsing van mensenmassa’s reguleert en fatale ongelukken op uw evenement voorkomt.

Op de Online cursus Evenement Veiligheidsaanpak Analyse leert u hoe u in 7 stappen de veiligheidsaanpak van een evenement bepaalt en analyseert.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

NIS2-richtlijn: Met deze stappen bereid je jouw organisatie voor

De NIS2, de Europese richtlijn voor beveiliging van netwerk- en informatiesystemen, wordt binnenkort in Nederlandse …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *