Home » Veiligheid » Openbare orde en veiligheid » Vijf principes die je nooit mag vergeten voor een veilig evenement

Vijf principes die je nooit mag vergeten voor een veilig evenement

Jaarlijks vinden er in Nederland duizenden grote en kleine evenementen plaats. Een groot deel van deze evenementen verloopt goed, mede door een goede samenwerking tussen organisatoren en overheden. Tegelijkertijd zijn er ook verschillende voorbeelden van evenementen waar het wringt in de samenwerking, waar geen goede risicoanalyse is verricht of waar de scherpte en alertheid ontbreken, soms met tragische incidenten tot gevolg. De onheilspellende weerbeelden van Pukkelpop en het Dicky Woodstock Festival en de enorme, verstikkende menigte tijdens de Love Parade in Duisburg staan nog scherp op ons netvlies.

Gebruik Je Gezond Boeren Verstand

Als organisator, vergunningverlener bij de gemeente, evenementencoördinator bij de politie, brandweer of GHOR, bent jij verantwoordelijk voor de veiligheid op een evenement in jouw regio. Om te zorgen dat tragische incidenten op het evenement uitblijven zijn veiligheidsmaatregelen nodig.

Wanneer je net betrokken bent bij de veiligheid of organisatie van een evenement, komt er zoveel op je af dat je al gauw niet meer weet waar je moet beginnen. Er spelen veel zaken tegelijkertijd en er zijn veel mensen bij betrokken. Hierdoor vergeet je soms  waar het om draait bij een veilig evenement. Door je te richten op ‘de vijf principes die je nooit mag vergeten voor een veilig evenement’, verlaag je de drempel voor jezelf en voor de (vrijwilligers-) organisaties om te starten met het realiseren van een veilig evenement. Dit helpt je herinneren… back to basics.

De 5 principes

Het gebruik van je gezond boerenverstand wordt uiteen gezet in de vijf belangrijke principes die je nooit mag vergeten bij een evenement. Of het evenement nu klein of groot is, of je nu een ervaren professional bent op het gebied van evenementenveiligheid of je bent nog maar kort betrokken hierbij, vergeet nooit deze vijf zaken!

Marit Elders is eigenaar van de Event Safety Academy en zij vertelt je in deze online videocursus alles over de vijf principes die je nooit mag vergeten voor een veilig evenement. Deze online videocursus is gelijk een voorproefje voor de online videocursus die als onderdeel geldt voor de opleiding coördinator evenementenveiligheid.

Meer weten?
Op het Congres Veiligheid bij Evenementen hoort u wat de mogelijke veiligheidsrisico’s zijn voor uw evenement.

Op de Opleiding Coördinator evenementenveiligheid leert u hoe u de veiligheid op een evenement in uw regio kunt waarborgen.

Op de Cursus Crowdmanagement in de praktijk leert u hoe u de vorming en verplaatsing van mensenmassa’s reguleert en fatale ongelukken op uw evenement voorkomt.

Over Liz de Bie

Liz de Bie
Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Straatwijsheid leer je niet op school

Voor elke jongere geldt de leerplicht, maar het Nederlandse onderwijssysteem sluit niet aan bij mannelijke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *