Extra aandacht voor leerlingen om radicalisering te voorkomen

NOG logo

Bron: Nationale Onderwijsgids

 

In Culemborg worden scholieren die in de hoogste klassen van de basisschool zitten en jonge meiden in de onderbouw van het voortgezet onderwijs extra in de gaten gehouden. De gemeente heeft van de rijksoverheid ruim 60.000 euro ontvangen om ervoor te zorgen dat deze groep jonge mensen niet radicaliseert. Dat meldt het AD.

Voor het aanpakken van radicalisering en jihadisme heeft de rijksoverheid in totaal bijna zes miljoen euro uitgetrokken, zo laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten. In Culemborg wordt het geld voornamelijk gebruikt voor de ‘vroegsignalering’. Hierbij wordt er in een vroeg stadium bekeken welke kinderen extra risico lopen om te radicaliseren en af te glijden.

Het plan is om een aantal projecten met het geld te bekostigen. Zo krijgen jonge meisjes bijvoorbeeld weerbaarheidstraining. Ook is er extra aandacht voor scholieren uit groep 7 en 8 van de basisschool, omdat deze leerlingen voor radicalisering het gevoeligst blijken te zijn.

Volgens de Coördinator Terrorismebestrijding kan beginnend jihadisme ook in kleinere gemeenten zoals Culemborg ontstaan. Eind 2014 sloten twee inwoners van de plaats zich bijvoorbeeld nog aan bij IS in Syrië.

Meer weten?

Over redactie

Bekijk ook

Rapportage Integrale Aanpak Terrorisme 2024 verstuurd

De rapportage integrale aanpak terrorisme is naar de Tweede Kamer verstuurd. Hierin staat de beleidsmatige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *