Liquidatie van advocaat is een aanslag op onze rechtsstaat

Op 18 september 2019 is advocaat Derk Wiersum geliquideerd. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces tegen de meestgezochte crimineel van Nederland: Ridouan Taghi. Vorig jaar is de broer van Nabil B neergeschoten in Amsterdam-Noord.

Verslaggever John van den Heuvel wordt ook al 2 jaar serieus bedreigt. Hij zei het volgende tegen RTL nieuws: “Het grijpt me zeer aan dat iemand wordt vermoord omdat hij gewoon zijn werk doet. Het geeft opnieuw aan hoezeer de reikwijdte van georganiseerde misdaad wordt onderschat. Weer is een grens overschreden. Een hele trieste dag. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden.”

Aanval op onze rechtsstaat

Naast het feit dat dit een aanval is op een vader, collega en advocaat is dit een aanval op onze rechtsstaat. In een gezamenlijke verklaring spraken advocatuur, Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht over een ‘grove inbreuk op onze democratische rechtsorde’. Volgens hen is de aanslag ‘naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging voor onze rechtsstaat’. Veel advocaten laten inmiddels weten ook regelmatig bedreigt te worden. De deken van de Orde, Johan Rijlaarsdam zei hierover het volgende: ‘Advocaten moeten in alle vrijheid en veiligheid hun werk kunnen doen.’

Omgang met agressie, geweld en intimidatie tegen publieke dienstverleners

De liquidatie is geen vorm van intimidatie meer maar een regelrechte terroristische aanslag. Vormen van agressie, geweld en intimidatie tegen publieke dienstverleners zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Medwerkers die hun handtekening onder een afgekeurde vergunningaanvraag zetten, worden geintimideerd en burgemeesters worden bedreigd in hun aanpak tegen ondermijning.

Er is geen bestuursrechterlijke grondslag om bedreiging van ambtsdragers preventief aan te pakken. Het is daarom belangrijk om bewustwording te vergroten zodat duidelijk is bij welk type besluiten de bedreiging het grootst is. Daarnaast is het belangrijk om uit te leggen waarom een bepaalde maatregel getroffen wordt. In het voorbeeld van de afgekeurde vergunningaanvraag zal de aanvrager er baat bij hebben als er wordt uitgelegd waarom de aanvraag is afgekeurd en welk alternatief hij wel kan krijgen.

Meer weten?

 

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Meer mensen ervaren overlast van drugsgebruik in hun woonbuurt

In 2023 zeiden 490 duizend inwoners van Nederland veel overlast te hebben van drugsgebruik in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *