Wat is het belang van data-ethiek binnen organisaties?

Data-ethiek is superbelangrijk en superingewikkeld. Een dialoog over ethiek heeft veel verschillende invalshoeken, wat het erg interessant maakt”, aldus Koen Versmissen, eigenaar van Expertisecentrum Data-Ethiek. “Het is zeker binnen de publieke sector erg interessant, want daar gaat het echt ergens over”. Wat is de inhoudelijke kant van data-ethiek en hoe voer je daar een goed dialoog over?

De gevolgen van data-ethiek

De publieke sector verzamelt veel data over personen. Het is zeer belangrijk om hier ethisch mee om te gaan, zeker sinds de inwerkingtreding van de AVG. Het is daarom aan te raden om een datacultuur te realiseren binnen jouw organisatie, zodat iedereen bewust ethisch omgaat met data. Data-ethiek is dus niet alleen een theoretisch concept, het heeft daadwerkelijke gevolgen voor besluitvormingsprocessen en beleidsvorming.

De meerwaarde van data-ethiek

Inzicht in data-ethiek laat je het belang ervan begrijpen, maar toont je ook dat het voordelen biedt voor jouw organisatie. Koen: “Veel mensen hebben het idee dat data-ethiek hen vooral in de weg zit, maar met de juiste kennis is het juist een hulpmiddel. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat het je veel brengt als persoon én als organisatie als je data-ethiek serieus neemt. Je voldoet er namelijk mee aan wetgeving, vermindert de kans op datalekken en verbetert de kwaliteit van data. Hiermee bouw je vertrouwen op bij jouw doelgroep”.

Opleiding Chief Data Officer

Bij veel opleidingen gaat de aandacht uit naar data governance, dit gaat vaak ten koste van de inhoud. De opleiding Chief Data Officer focust op de inhoudelijke kant van data-ethiek en hoe je hier dialoog over voert. Ik gebruik hierbij concrete voorbeelden die iedereen aanspreken, weet jij bijvoorbeeld of je een Tesla mag terugrijden naar de dealer als je een afbetaling mist? Deze opleiding bereidt jou voor op het maken van geïnformeerde beslissingen die leiden tot een datacultuur”, zegt Koen.

Creëer een datacultuur

Wil jij meer weten over privacy en data-ethiek, zodat je een succesvolle datacultuur kunt realiseren? Meld je dan aan voor de opleiding Chief Data Officer van SBO. Je hebt de mogelijkheid om jouw eigen business case in te brengen, waardoor je gericht aan de slag gaat met jouw eigen praktijk. Wil je hier dieper induiken? Kies dan voor een Incompany-traject op maat voor jouw organisatie!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

NIS2-richtlijn: Met deze stappen bereid je jouw organisatie voor

De NIS2, de Europese richtlijn voor beveiliging van netwerk- en informatiesystemen, wordt binnenkort in Nederlandse …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *