Wat is het belang van data-ethiek binnen organisaties?

Data-ethiek is enorm belangrijk. En enorm ingewikkeld… Een dialoog over ethiek heeft veel verschillende invalshoeken, wat het erg interessant maakt. Zeker binnen de publieke sector”, aldus Koen Versmissen, docent en eigenaar van Expertisecentrum Data-Ethiek. Wat is de inhoudelijke kant van data-ethiek en hoe voer je daar een goede dialoog over?

Data-ethiek binnen organisaties

De gevolgen van data-ethiek

De publieke sector verzamelt veel data over personen. Het is zeer belangrijk om hier ethisch mee om te gaan, zeker sinds de inwerkingtreding van de AVG. Het is daarom aan te raden om een datacultuur te realiseren binnen jouw organisatie, zodat iedereen bewust ethisch omgaat met data. Data-ethiek is dus niet alleen een theoretisch concept, het heeft daadwerkelijke gevolgen voor besluitvormingsprocessen en beleidsvorming.

Het belang van data-ethiek

Inzicht in data-ethiek laat je het belang ervan begrijpen, maar toont je ook dat het voordelen biedt voor jouw organisatie.

Koen: ‘Veel mensen hebben het idee dat data-ethiek hen vooral in de weg zit, maar met de juiste kennis is het juist een hulpmiddel. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat het je veel brengt als persoon én als organisatie als je data-ethiek serieus neemt:

  • Je voldoet ermee aan wetgeving
  • Je vermindert de kans op datalekken
  • Je verbetert de kwaliteit van data

Hiermee bouw je vertrouwen op bij jouw doelgroep.’

Creëer een succesvolle datacultuur

Wil jij meer weten over privacy en data-ethiek, zodat je met de juiste dialoog een succesvolle datacultuur kunt realiseren en het vertrouwen wint van je doelgroep? Bekijk dan eens de opleiding Chief Data Officer. Je brengt je eigen business case in, waardoor je gericht aan de slag gaat met je eigen praktijk.

Opleiding Chief Data Officer

Opleiding Chief Data Officer: focus op inhoud en strategie

Bij veel opleidingen gaat de aandacht uit naar data governance, dit gaat vaak ten koste van de inhoud. De opleiding Chief Data Officer focust op de inhoudelijke kant van data-ethiek en hoe je hier dialoog over voert.

“Ik gebruik hierbij concrete voorbeelden die iedereen aanspreken, weet jij bijvoorbeeld of je een Tesla mag terugrijden naar de dealer als je een afbetaling mist? Deze opleiding bereidt jou voor op het maken van geïnformeerde beslissingen die leiden tot een datacultuur”, zegt Koen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

AI en de AVG: waar moet je op letten?

Gebruikt jouw organisatie al Generatieve AI? Ze hebben de potentie om baanbrekende resultaten te leveren. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *