Welke drie factoren kan een data steward beïnvloeden?

De data steward is een nieuwe rol in de organisatie. Deze persoon waarborgt de kwaliteit van data en de datastrategie. “Het is een soort kasteelheer die systemen en processen omtrent data optimaliseert. Je komt hierbij verschillende uitdagingen tegen”, aldus Paul Brous, Enterprise data architect en senior consultant bij Kuvimba B.V. en docent bij de opleiding Data Steward. Welke uitdagingen zijn dat en wat kan een data steward hieraan doen binnen zijn of haar invloedssfeer?

De uitdagingen van een data steward

De positionering in de organisatie is lastig voor een data steward. Data governance is namelijk een nieuw vak waar nog niet veel organisaties mee bezig zijn. Organisaties moeten echter wel compliant zijn én de datakwaliteit moet in orde zijn. Zij zien de data steward dan als oplossing, maar weten vaak niet wat de rol exact inhoudt”, zegt Paul. Je moet dus eerst concreet krijgen waarom je nodig bent in de organisatie. Is dat om de datakwaliteit te verbeteren, om te zorgen dat de organisatie compliant is of om sturing te geven aan het databeleid in de organisatie?

Invloedssfeer van de data steward

Ongeacht de reden van jouw aanstelling, kan je volgens Paul slechts invloed uitoefenen op drie factoren als data steward:

  • People, beschik je over de juiste mensen of het organisatorisch vermogen dat je nodig hebt om de datakwaliteit te definiëren, analyseren & verbeteren?
  • Process, kan je het proces zo inrichten dat je compliant bent aan wet- en regelgeving en optimale datakwaliteit waarborgt?
  • Technology, beschik je over de benodigde systemen om het databeleid vorm te geven zoals je wilt?

Drivers van data governance

Datagedreven werken verhoogt de efficiëntie, duurzaamheid en effectiviteit, waardoor de primaire processen verbeteren. Data governance is echter een cruciaal onderdeel van datagedreven werken, omdat je hiermee standaarden realiseert voor dataverzameling, -opslag en –verwerking. Hierbij staan twee drivers centraal:

  • Kwaliteit, de data steward bepaalt de kwaliteitsstandaarden omtrent datagebruik in de organisatie en zorgt dat collega’s zich hieraan houden.
  • Compliance, in welk krachtenveld van wet- en regelgeving manoeuvreert de organisatie? De data steward stelt hiervoor een strategie op, met oog voor ethiek. Communiceer hierover met jouw collega’s: hoe gaan wij om met data en wat mag wel én niet?

Opleiding Data Steward

Deelnemers krijgen tijdens de opleiding Data Steward van SBO voorbeelden uit andere organisaties en kennis vanuit de eigen ervaring van docenten. Neem dit vooral mee in je  eigen praktijk”, zegt Paul. Je beëindigt de vijfdaagse opleiding uiteindelijk met meer kennis over de dagelijkse praktijk van de data steward én je weet wat je doet om de datakwaliteit te verhogen en om te zorgen dat de organisatie compliant is.

Vergroot jouw impact op de organisatie

Aangezien de data steward een relatief nieuwe functie is, bestaat er een gebrek aan kennis in de markt. Wil jij kennis over datastrategie, -kwaliteit, -management en -governance opdoen om zo jouw impact op de organisatie te vergroten? Meld je dan aan voor de opleiding Data Steward! Deze opleiding is ook op maat te volgen als Incompany-traject. Hierbij ga je concreet aan de slag met jouw dagelijkse praktijk!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Data-ethiek binnen organisaties

Wat is het belang van data-ethiek binnen organisaties?

“Data-ethiek is enorm belangrijk. En enorm ingewikkeld… Een dialoog over ethiek heeft veel verschillende invalshoeken, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *