Trends & ontwikkelingen voor de financiële functie in het publieke domein

Onafhankelijk van de sector verandert ‘de buitenwereld’ enorm. Maatschappelijke omstandigheden, wet- en regelgeving, digitalisering, automatisering en het gedrag van de burgers hebben voor meer risico’s gezorgd voor o.a. gemeenten, (zorg)aanbieders, onderwijsinstellingen en woningcorporaties. Deze trends van buitenaf hebben invloed op de financiële functie en de gewenste en vereiste competenties en menstypes die deze functie invullen. Goed georganiseerd samenwerking, zowel met de interne als externe wereld speelt hierbij een cruciale rol.

Meer verantwoordelijkheid vergt ook meer vertrouwen

Meer verantwoordelijkheden komen, vanwege terugtredende en horizontalisering van het toezicht, bij de organisaties zelf te liggen. Dit vraagt om meer vertrouwen op de informatie die uit de organisatie zelf komt en vooral meer afstemming vooraf in plaats van controles achteraf. Dit vraagt om een andere manier van samenwerken omdat medewerkers goed met elkaar moet afstemmen in plaats van via standaard protocollen te werken. Op deze manier kan je meer halen uit de kwaliteit die in de organisatie en ketenprocessen zit. Hierbij moet iedereen zich wel bewust zijn van hoe de taken verdeeld zijn en waar collega’s (zowel boven als naast je) mee bezig zijn.

Doordat het voor controllers belangrijker is om vooraf af te stemmen, is het voornaam dat controllers hun blik meer naar buiten richten en de ontwikkelingen goed in de gaten houden. Structuur en de inrichting van processen worden complexer waardoor controllers hun strategisch inzicht dienen vergroten, rekening houdend met de impact van het heden bij in hun besluitvorming.

En welke trends zijn van invloed?

Trends die van invloed zijn op het speelveld waarin de financiële en controlefunctie opereren, zijn o.a. digitalisering, opkomend belang van duurzaamheid en kritischere blik van accountants. Automatisering vraagt om nieuwe competenties, waarbij de beoordeling en vertaling naar informatie centraal staan. Daarnaast is het voor controllers nog een lastig om hun rol bij thema’s als duurzaamheid in te schatten en te overzien wat Big Data en Blockchain binnen hun functies kan gaan betekenen. Tevens zorgt de hogere risico’s voor strengere eisen vanuit accountants ten aanzien van de kwaliteit van de aangeleverde informatie. Het is van cruciaal belang dat heldere afspraken worden gemaakt worden met de accountant om het jaartraject van de financiële functie soepel te blijven laten verlopen.

Kortom; het is van cruciaal belang dat dat controllers intern de samenwerking goed organiseren en tegelijkertijd hun blik naar buiten gericht houden en samenwerken met relevante partijen. Daarnaast moeten zij goed blijven afwegen in hoeverre het inspelen op deze veranderingen op een zinvolle en kost effectieve manier bijdraagt aan de doelstellingen van de organisatie.

Controllersopleiding voor overheid en non-profit

Wilt u weten hoe u het beste in control kunt blijven? De opleiding Controllersopleiding voor overheid en non-profit leert u optimaal invulling te geven aan uw rol als public controller. De opleiding biedt u verdieping op financieel, bestuurlijk en bedrijfseconomisch terrein en versterkt uw professionaliteit. Meer informatie?

Bekijk de opleiding

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe kun je de verbijzonderde interne controle het beste uitvoeren?

De verbijzonderde interne controle (VIC) is belangrijk om de integriteit van financiële rapportages en operationele …

èèn Reactie

  1. Digitalisering is zeker een trend wat opspeelt. Heel veel mensen shoppen tegenwoordig op het internet. Er wordt dan niet alleen geshopt op de een computer maar ook erg veel op tablets en smartphones. Als bedrijf is het erg belangrijk om hierop in te spelen met een goede en gebruiksvriendelijke website. Zo behaal je een hoger conversiepercentage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *