Welke vijf soft skills zijn cruciaal voor controllers?

Merk jij dat de rol van controller binnen jouw organisatie veranderd? Het takenpakket van controllers bevat steeds vaker niet alleen financiële processen en strategische besluitvorming. Je krijgt dus steeds meer de rol van gesprekspartner en adviseur van het management. Soft skills toepassen helpt je om effectief invloed uit te oefenen op de besluitvorming in jouw organisatie. Indra Balwant Gir, adviseur bij Inclusion-search en docent van de opleiding Controller in de zorg, vertelt graag welke vijf soft skills cruciaal zijn voor controllers.

Wat zijn soft skills?

Soft skills krijgen steeds meer aandacht omdat mensen realiseren dat het lastig is om harde doelen te bereiken zonder de inzet van deze vaardigheden, maar wat zijn soft skills? Het zijn vaardigheden die werknemers bezitten waarmee ze een meerwaarde zijn voor hun organisatie. Je wordt door soft skills, zoals sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden, taalvaardigheid, persoonlijke gewoonten, vriendelijkheid en optimisme, beter in wat je doet. Soft skills hebben dus te maken met jouw persoonlijkheid, in tegenstelling tot hard skills die juist technisch en meetbaar zijn. Soft skills zijn vaardigheden die door de toegenomen automatisering van onze taken een steeds belangrijkere rol krijgen.

Welke soft skills zijn belangrijk voor controllers?

Een balans tussen hard en soft skills is erg belangrijk. Jij beschikt als ervaren controller vast en zeker over de benodigde hard skills, maar welke soft skills zou jij het best kunnen ontwikkelen? Onderzoek van Seetha (2014) toont aan dat werkgevers het meeste waarde hechten aan:

  • Communicatievaardigheden
  • Vaardigheden om samen te werken
  • Vaardigheden om kritisch te denken
  • Een positieve instelling
  • Bereidheid om te leren

Het is belangrijk om deze vaardigheden te ontwikkelen als je deze nog niet bezit. Je geeft hierdoor effectiever en efficiënter invulling aan de vernieuwde rol van controller.

Hoe ontwikkel jij jouw soft skills?

Wil jij weten hoe jij jouw soft skills beter toepast om een kei in je werk te worden? Indra Balwant Gir gaat met cursisten van de opleiding Controller in de zorg aan de slag met onder andere de theorieën van Timothy Leary en David Maister. Je leert welk gedrag wat voor tegengedrag oproept en hoe je bewust ander gedrag kiest om het gewenste tegengedrag te krijgen.

Ontwikkel jouw soft skills effectief

Indra merkt dat de vraag om soft skills enorm toeneemt, organisaties willen graag dat hun medewerkers deze skills bezitten. Wil jij jouw soft skills ontwikkelen om zo van meerwaarde te zijn in de vernieuwde rol van de controller? Schrijf je dan in voor de opleiding Controller in de zorg van SBO. Je krijgt dan praktische voorbeelden aan de hand van casussen, waardoor je soft skills leert toepassen in jouw dagelijkse praktijk.

Seetha, N. (2014). Are Soft skills Important in the Workplace? A Preliminary Investigation in Malaysia. International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences, 4(4). https://doi.org/10.6007/ijarbss/v4-i4/751

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Goed programmamanagement: je moet koffie lekker vinden

“Programmamanagement draait om relaties bouwen. Je bouwt die relaties door koffie met elkaar te drinken, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *