lastige collega

Hoe ga je om met lastige collega’s?

Omgaan met lastige collega’s…

…is vervelend, is irritant en het kost energie. Maar het kan ook leuk en uitdagend zijn! Vooral als je erachter komt dat jij zelf een rol speelt bij het in stand houden van dat lastige gedrag.

Stel je voor dat je die lastige collega naast je kunt krijgen in plaats van tegenover je. Denk eens aan de volgende eenvoudige aanpassingen (vormen van effectief beïnvloeden):

  • een andere woordkeuze
  • iets meer (of juist minder) volume in je stem
  • meer articulatie
  • een iets andere houding (sta je vaak met je armen over elkaar gekruisd?)
  • oogcontact
  • het stellen van een paar simpele vragen.

Het zal een verademing zijn om met die dominante of altijd klagende collega plotseling samen te kunnen werken. Wat een opluchting om hem/haar eens helemaal van een andere kant te benaderen.

Effectief Beïnvloeden: kwestie van manipulatie, tact, begrip of strategie?

Het is waarschijnlijk een combinatie van al deze begrippen, maar bovenal is het een kwestie van mindset. En die begint met focus. Focus op jouw doel in plaats van blokkades, terwijl meteen daarop van belang is dat je je inleeft in de andere partij, de denkwijzen en de belangen van de ander, kortom de mindset van je collega.

Als je jezelf niet wilt inleven in de ander, staan wellicht andere (machts)middelen ter beschikking, zoals een formele machtspositie, sancties, authoriteit, geld, rol en bureaucratie om je doelen te bereiken. Dat zal dan echter vaak niet gaan op een ‘duurzame’ manier, met behoud van een goede relatie.

Cursus Effectief Beïnvloeden

Het krijgen van een duurzame, goede relatie met collega’s of andere personen is één van de doelen die we nastreven met de 2-daagse cursus Effectief Beïnvloeden. Ook wordt dit maatschappelijk als een ‘hoog goed’ gezien.

Dit onderdeel van de cursus wordt door bijna alle deelnemers als een regelrechte eyeopener gezien. Ook vinden ze het een bijzondere stimulans om eens uit je comfortzone te stappen, en om in die vervelende, irritante, energievretende situaties eens niet meer van hetzelfde te doen, maar het net iets anders aan te pakken.

De praktische bruikbaarheid van deze cursus wordt gewaardeerd met een 8,7!

Drs. Anna T. de Boer is de trainer van deze cursus. Haar werkwijze wordt gekenmerkt door een hoge mate van doel- en persoonsgerichtheid, waarbij zij gebruik maakt van zeer verschillende invalshoeken, waaronder NLP en RET.

Over Anemone

Bekijk ook

Hoe ga je om met verschillen in de klas?

Omgaan met diversiteit in de klas maakt de lespraktijk uitdagend en boeiend, maar soms ook …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.