Aanpak van ondermijning

Jack Mikkers, burgemeester van de gemeente Veldhoven, voorzitter van de integrale stuurploeg ondermijning in de eenheid Oost-Brabant en docent op de opleiding bibob coördinator en de cursus Bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad.

Toen ik als klein manneke opgroeide, had ik een held in mijn geboortedorp. Deze held was iemand met de mooiste auto van het dorp, had de mooiste vrouwen om zich heen. Hij zat altijd op het terras van het cafe tegenover ons huis. Geen idee hoe hij dit allemaal voor elkaar kreeg, maar met mijn naïeve kijk op de wereld – het dorp van toen – wilde ik zijn zoals hij: succesvol, geliefd en rijden in een mooie auto.

De afgelopen 35 jaar stond hij regelmatig in de krant, elke keer met berichten over raakvlakken met criminaliteit. Mijn held is inmiddels van zijn voetstuk gevallen. Voor komende generaties zie ik graag andere helden. Helden die voorbeeldgedrag laten zien dat goed is voor de samenleving, dat jongeren inspireert tot het doen van het juiste. Dat is de gedachte die me nu al enkele jaren motiveert om actief te zijn op het terrein van de aanpak van ondermijning.

Als voorzitter van de Integrale stuurgroep Oost-Brabant werk ik als bestuurder samen met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, gemeenten en politie samen om de ondermijning in Oost-Brabant te stoppen. Door samen te analyseren, te prioriteren, te kiezen en elkaar te helpen maken we grote sprongen.

Het aanpakken van ondermijning is niet alleen iets van het OM en politie, het is een onderwerp van de overheid als geheel. De burger moet kunnen rekenen op een geloofwaardige en daadkrachtige overheid. Een overheid die mensen die enorm en dubieus rijk worden over de rug van anderen hard aanpakt, met alle voor handen zijnde middelen, zowel fiscaal, bestuursrechtelijk en strafrechtelijk. Op lokaal en op eenheidsniveau zijn we goed bezig. Het zou mooi zijn als we ook landelijk integraal gaan werken op dit gebied. Zou het niet mooi zijn om analoog aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, een Nationaal Coördinator Ondermijning aan te stellen? Iemand die samen met de eenheden en de partners landelijk werk maakt van de aanpak van ondermijners. Mogelijk wordt deze functionaris dan de nieuwe held voor volgende generaties!

Meer weten?
Op de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leert u hoe u voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in uw gemeente.

Op de opleiding bibob coördinator leert u hoe u de wet Bibob toepast in uw gemeente.

Op de opleiding Integriteitscoördinator in het publieke domein leert u hoe u komt tot een integriteitsbeleid voor uw organisatie.

 

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Financieel wanbeleid op scholen

Meer mogelijkheden voor afpakken crimineel vermogen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vergroot de mogelijkheden voor afpakken van crimineel vermogen. Hij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *