Stimuleer veilig gedrag met een compliment

Gerd-Jan Frijters, directeur van D&F Group BV en docent op de opleiding Safety Manager, adviseert organisaties bij het analyseren, reduceren en beheersen van veiligheidsrisico’s vanuit de vakgebieden techniek, organisatie en cultuur.

Complimenten voor veilig gedrag werken beter dan het afstraffen van onveilig gedrag. Waar komt dat vandaan?

Het menselijk brein

In ons brein zetelt de nucleus accumbens, ook wel het genots- of beloningscentrum genoemd. Hier ontspruiten onze emoties, zoals verlangen, passie, motivatie en genot. De nucleus accumbens is ook verantwoordelijk voor verslavingsgedrag.

Als we een compliment krijgen van onze baas of collega of we hebben een oplossing bedacht voor een probleem, dan geeft dat een goed gevoel. Dit fijne gevoel wordt gegenereerd in de nucleus accumbens. Gedrag waar we ons fijn bij voelen of wat ons een voordeel oplevert, zullen we in de toekomst vaker laten zien (dit is de kern van operante conditionering).

De positieve intentie achter gedrag

Ieder gedrag heeft een positieve intentie, dus ook onveilig gedrag. Wat wordt voor u mogelijk als u de positieve intentie achter onveilig gedrag achterhaalt? Laat dus geen gelegenheid onbenut om iemand op iets goeds te betrappen.

Aan de slag met gedragsbeïnvloeding

Wat zou er gebeuren met uw veiligheidscultuur als uw management actief op zoek gaat naar veilig gedrag om dit uitgebreid te belonen? Door veiligheidsbewuste medewerkers wordt de veiligheid in uw organisatie aanmerkelijk vergroot. Risico’s worden eerder (h)erkend, opgelost en gemeld.

Meer weten?
Op de opleiding Safety Manager leert u hoe u de veiligheid op de werkvloer verbetert in uw organisatie.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Campagne ‘Wat kan mij helpen’ gaat tweede jaar in

Een jaar geleden is de meerjarencampagne ‘Wat kan mij helpen’ van start gegaan. Met deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *