Excellent organiseren – naar een excellente klantgerichte woningcorporatie

Woningcorporaties staan midden in het speelveld

Een woningmarkt die op slot zit, en de sector van woningcorporaties die volop in beweging is. Dat klinkt misschien paradoxaal, maar is het allerminst. Waar woningcorporaties voorheen nog een mate van financiële zekerheid genoten en zich vrij onzichtbaar bezighielden met de huurder, het onderhouden van huurhuizen en de projectontwikkeling, daar staan de woningcorporaties nu midden in het speelveld van verscherpte Europese regelgeving, een financiële taakstelling vanuit de rijksoverheid, sterk bekritiseerde bestuurders en onzekere en afwachtende huurders.

Het behoeft geen uitleg dat de woningcorporatie die in deze arena blijft stilstaan en niets doet, moet vrezen voor zijn lijfsbehoud. Er is dus beweging nodig. Maar als een corporatie jarenlang een patroon heeft aangeleerd om te verhuren, te onderhouden en te verkopen, met als enige doelstelling de huurder zo goed mogelijk te bedienen en de financiële huishouding op orde te houden, dan is dat geen sinecure. Zeker omdat de nog overgebleven financiële armslag geen misstappen toestaat. Dus welke beweging wordt het? ‘Kaasschaven’ op de huidige structuur en hopen dat daarmee de storm wordt doorstaan. Een fusie en door de gezamenlijke massa genoeg vlees op de botten hebben? Of misschien alle niet-kritische onderdelen outsourcen met als resultaat dat slechts de bestuurlijke kern van de gereduceerde corporatie in eigen beheer blijft.

Bekijk de whitepaper Excellent organiseren Naar een excellente klantgerichte woningcorporatie

Door: Reuven Smienk, Conclusion


Symposium WoningcorporatiesNationaal Symposium Woningcorporaties

Conclusion is partner van het Nationaal Symposium Woningcorporaties (NSW) op 30 & 31 oktober 2013. Het NSW is al 12 jaar hét jaarlijkse platform voor de woningcorporatiesector en overheden.
Het symposium op 30 oktober staat in het teken van de transitie naar een toekomstige woningcorporatie. De strategiedag van 31 oktober heeft als thema ‘De grote herzieningssessie, aan de slag voor een toekomstbestendig ondernemingsplan.

De uitgebreide programma’s van beide dagen, alle sprekers en meer informatie (bijvoorbeeld voor de 2=1 actie voor woningcorporaties) kunt u terugvinden op de website van het Nationaal Symposium Woningcorporaties.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Selectie wiettelers in afrondende fase

Op 3 december 2020 zal de loting plaatsvinden voor aspirant wiettelers die een aanvraag hebben …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *