Home » Zorg » BIM biedt zeker voor een zorginstelling kansen voor nieuwbouw, renovatie en beheer

BIM biedt zeker voor een zorginstelling kansen voor nieuwbouw, renovatie en beheer

De eerste stappen met BIM zijn gezet. Organisaties staan nu voor de keuze om de essentie van BIM op te pikken en zich te verdiepen in wat het voor hun kan betekenen. Hoe zijn de ervaringen in de praktijk? Welke uitdagingen zijn uw vakgenoten tegen gekomen? En wat betekent dat voor uw organisatie?

Het op orde brengen van informatie zorgt ervoor dat u faalkosten en zoektijd voorkomt. Door processen in BIM onder te brengen wordt in wezen de oude tekenkamer op orde gebracht. U gaat met andere woorden opnieuw nadenken over hoe u aan bepaalde informatie komt en hoe deze verspreid wordt. Het is belangrijk als opdrachtgever om niet alleen een opdracht te geven tot het bouwen van een nieuw gebouw maar ook in die fase alvast na te denken over het informatiebeheer. U moet zich daarbij afvragen wat u wilt weten en hoe u eraan komt. BIM is niet het doel maar wel een middel om dat te doen.

Wat kan BIM voor een zorginstelling betekenen?

Een zorginstelling zoals een ziekenhuis is een zeer complex gebouw omdat er op een relatief kleine oppervlakte enorm veel installaties in zijn ondergebracht. Dat is heel veel techniek die daar bij elkaar komt. Daarnaast spelen in een ziekenhuis bijvoorbeeld ook straling en gevaarlijke stoffen een rol. Patiënten lopen risico als de installaties niet op orde zijn en dat raakt de patiëntenzorg natuurlijk direct. BIM brengt meer inzicht in deze installaties en risico`s.

BIM heeft ook als voordeel dat het drie-dimensionaal is. Hierdoor hebben ook mensen die geen ervaring hebben met bouwtekeningen meteen inzicht in de situatie. Een zorgverlener kan zo zien hoe zijn nieuwe afdeling eruit gaat zien. Dit geldt natuurlijk ook in het onderwijs of in andere gebouwen.

Waar loopt men tegenaan bij het bouwen en beheren van ziekenhuizen? Wat kan BIM hierin betekenen?

Huisvesting is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van zorginstellingen en ziekenhuizen. Om het zorgproces optimaal door te laten gaan tijdens een verbouwing of renovatie moeten de zaakjes goed op elkaar afgestemd zijn en BIM helpt hierbij. Door de complexiteit van een ziekenhuis met al die techniek onder één dak is BIM onmisbaar geworden. Als je in een ziekenhuis kunt bouwen, kun je alles bouwen.

BIM in de toekomst

Er worden veel bouwprojecten tegenwoordig standaard in BIM aangeleverd, terwijl de betreffende organisatie daar nog niet klaar voor is. Dan wordt het al snel een virtuele puinhoop met verschillende informatiemodellen naast elkaar. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich in BIM gaat verdiepen, anders gaat de markt voor u beslissen. Het is zeer waarschijnlijk dat iedereen gaat BIMmen, die ontwikkeling is nu gaande. Als u zich nu op BIM voorbereidt bent u klaar voor een toekomst met een duidelijke informatievoorziening die kosten- en tijdsbesparend werkt.

Meer informatie?

Bezoek het BIM Event op 10 december 2015. Het BIM Event staat in het teken van het toekomstbestendig maken van beheer en onderhoud binnen de overheid en nonprofit. Deze interactieve & informatieve dag wordt speciaal georganiseerd voor organisaties in de vakgebieden: infra, zorg, woningbouw en overheden (gemeente, provincie en het Rijk).

Over sbo

sbo
Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Wat moet je weten over de verplichte wet werken met een PGO?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *