Home » Zorg » In opleiding tot superheld; de nieuwe verpleegkundige!

In opleiding tot superheld; de nieuwe verpleegkundige!

Door Hilde de Leeuw, HBO-verpleegkundige en masterstudente Zorgethiek- en beleid

Zo te horen mag ik van geluk spreken dat ik dit meemaak. Dit is zo’n moment in de geschiedenis welke in volgende presentaties zal worden gemarkeerd als mijlpaal: d.d. 28 januari 2015 als de officiële aftrap van de bouw van Bachelor Nursing 2020.

In september 2016 zal de nieuwe opleiding van start gaan aan de 17 hogescholen verpleegkunde in Nederland. De applausronde kon bevestigen dat alle hogescholen er waren, de ene iets meer aanwezig dan de ander. Feest vieren met uitreikingen, bloemen, foto’s en lachende gezichten die in het afgeronde proces vast een paar rimpels hebben opgeleverd. Een mooi boekwerk ligt klaar, maar wat moet er nu precies gebeuren?

Het samenbrengen van de diverse HBO-v opleidingen die in de loop der jaren zijn ontstaan, waarin allemaal een eigen touch behouden kan blijven. Verpleegkundigen opleiden met een beroepsprofiel passend bij de zorgvragen in 2020. Wat wordt nou cruciaal in de fase van implementatie? Even twee minuten buzzen in de zaal levert al food for thought; praktijkbegeleiders hebben de nieuwe opleiding niet doorlopen, maar zullen als rolmodellen moeten fungeren. Peter Koopman zegt als trotse voorzitter van de stuurgroep terecht dat het gezondheidszorgonderwijs aangepast moet worden aan de tijdslijn waar we ons op bevinden.

Er ligt een wereld te winnen en er moet flink aangepast worden. De nieuwe verpleegkundige moet in alle werkvelden inzetbaar zijn als beginnend beroepsbeoefenaar. Projectleider Johan Lambregts roept de hele zaal op om ideeën achter te laten door gebruik te maken van de nieuwe button op de LOOV website die na deze dag in werking is gegaan.

Minister Schippers wordt ingetuned en benadrukt dat we met elkaar het beste voor de patiënt van morgen willen, dat ze trots is op alle Nederlandse verpleegkundigen die als de motor in de zorg overal en onmisbaar zijn. Met BN2020 wil ze ‘die motor meer PK geven’. Leider van de adviesgroep van de minister, Marian Kaljouw, geeft aan dat we ons niet langer kunnen beroepen op de oude definitie van gezondheid, maar ons uitgangspunt de nieuwe definitie op gezondheid dient te zijn, van Machteld Huber.

In de aankondiging van Marieke Schuurmans verspreekt de presentator zich op grappige wijze door haar eventjes minister te noemen, daar waar hij haar de belangrijkste adviseur voor de minister wilde noemen. Ook wordt een vergelijking gemaakt tussen Marieke en Florence Nighingale, als pioniers in de verpleegkunde in twee verschillende contexten. Marieke vertelt met veel passie en bevlogenheid: “2020 is geen Science Fiction, we moeten ons vak toekomst bestendigd maken in een korte tijd. Op de werkvloer zijn MBO-v en HBO-v hetzelfde werk gaan doen, het neemt het beste weg bij de beide partijen, het is hoog tijd hen weer te laten profileren.”

Bij de casus van een 74-jarige mevrouw die via Zorgkiezer.nl een ziekenhuis zoekt voor vervanging van haar heup valt de zaal stil. De verpleegkundige die mevrouw tegenkomt in het ziekenhuis en later in de thuiszorg moet beschikken over een lange rits competenties. Een innoverende, onderzoekende, proactieve en aandachtige houding dient ze in ieder werkveld en ik elke situatie te kunnen benutten.

De zorg is in een transitie van aanbodgestuurd naar vraaggestuurd. Er is geen sector die momenteel meer in verandering is dan de zorg. Verpleegkundigen dienen middels BN2020 mee te transformeren. Er zijn nu natuurlijk super verpleegkundigen, maar in 2020 zijn er verpleegkundige superhelden.

Over sbo

sbo
Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Hoera!!!!, de gezondheidszorg heeft weer een record

De totale uitgaven van de zorg zijn het afgelopen jaar door de symbolische grens van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *