In het onderwijs willen we beter gemotiveerde studenten en hoger rendement! Maar hoe?

Door: Bob van den Brand, associate professor Tilburg University en TIAS NIMBAS

Zevenhonderd paar ogen staarden mij die ochtend in de collegezaal verwachtingsvol aan. Het was 8.45 uur en het eerste college van hét struikelvak was begonnen. Slagingspercentages waren dramatisch en de evaluaties waren ook niet al te best. Eerste jaars of oudere jaars, dit verhaal kende iedereen. Ik zag voor mijn binnenkomst iedereen nog snel een tweet, sms of like versturen vanaf zijn smartphone, tablet en laptop. Youtube filmpjes werden gestopt en facebook weggeklikt. 

Daar moet ik dus zien tussen te komen, tussen alle online filmpjes van Youtube en Vimeo, twitter desnoods via facebook. Ik moet deel worden van hun online wereld en ze tegelijk veel leren. En ik dacht, gewapend met mijn krijtje en mijn powerpoint, dit moet anders.

De oplossing: online college’s

Niks geen theoretische onderneming XYZ met product ABC meer, maar duidelijke praktijkvoorbeelden van bedrijven die ze kennen. Ik wil dat mijn boodschap aankomt! Daarnaast zijn de contact uren beperkt en wil ik de student tegemoet komen binnen hun drukke schema’s. Vandaar ook online colleges aanbieden!

De eerste stappen waren eenvoudig, toon de jaarrekeningen van LVMH (Louis Vuitton) naast een handtas van LV en een fles champagne van Moët! Presenteer de balans van Manchester United in een Manchester United shirt! Opgenomen in een leegstaand klaslokaal of voor een wit doek, kortom een geïmproviseerde studio. Het was een instant hit!

Studenten willen echt wel werken, maar worden steeds minder geïnspireerd door de collegezaal en het boek. Ze willen structuur, maar ook keuzes. Ze willen zelfstudie, maar dan wel onmiddellijke feedback en niet te vergeten variatie! 

In mijn cursussen gebruik ik online colleges om onderwerpen vanuit een ander punt toe te lichten, extra materiaal toe te voegen, voor opgaven en cases, feedback op toetsen, flipped classroom, verdieping en uitdaging, als maandelijks spreekuur met chat functie en als digitaal antwoord op je examens en tentamens.

Focus op je doel en de student

Mijn tip: neem je doel en de student als uitgangspunt en niet zozeer de laatste technologische ontwikkelingen en snufjes. Zoek daarna de grenzen op van het systeem wat je gebruikt! Live en on demand. Maar verlies je doel niet uit het oog, want dan verlies je ook je studenten.

Gratis online webinar van Bob van den Brand

Meer volgen van Bob van den Brand?

Op donderdag 10 oktober verzorgt Bob van Brand van 12:00 – 12:30 uur een webinar met de titel: Een kijkje in de Keuken van Tilburg University, het maken van online colleges.

Het webinar is gratis te volgen (ook later nog on demand), mits u zich heeft geregistreerd.

Sessie tijdens Nationaal Hoger Onderwijs Congres 2013

Volg ook de sessie van Bob van den Brand tijdens het NHOC op 27 november 2013 over: Blended Learning: de praktijk bij Universiteit Tilburg. Deze sessie (ronde 3) start om 14:55 uur. Bekijk het programma!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe begeleid jij jouw collega’s met ICT in het onderwijs?

ICT is onvermijdelijk in het onderwijs. Je leidt jouw leerlingen op voor een digitale toekomst, …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.