De anti-pestcoördinator als kartrekker

Door Theo Klungers, Posicom, professionele aanpak van pesten

“Ik ben er helemaal klaar mee”, roept de moeder van Jessica uit. “Die andere meiden moeten haar steeds hebben. Ik wil nu dat ze allemaal straf krijgen.” De leerkracht hoort de moeder aan en zegt te zullen op verleggen met de anti-pestcoördinator. Moeder en leerkracht plannen voor de volgende week een vervolggesprek.

De volgende dag zitten de leerkracht en de anti-pestcoördinator bij elkaar om tafel. Samen nemen ze het verleden van de groep door. De sociale cohesie in de groep is al vanaf de kleuterklas een punt van aandacht. Regelmatig komen er veenbrandjes naar boven om vervolgens weer maandenlang onder te duiken. Zowel leerkracht als anti-pestcoördinator willen meer inzicht krijgen wat er nu daadwerkelijk in de groep speelt om vervolgens tot actie te komen. In overleg wordt besloten tot het afnemen van een pesttest, een sociogram van en observaties in de groep op verschillende momenten. Daarnaast wil men een ouderavond organiseren om te achterhalen waar de kinderen mee thuis komen. De anti-pestcoördinator weet precies hoe je zo’n ouderavond moet vormgeven, zonder dat de ouderavond een uitslaande brand wordt, maar dat het juist een zinvolle avond wordt waar ouders en school elkaar helpen een goede sfeer in de groep te laten bloeien.

Nadat de leerkracht tevreden naar huis gaat, stapt de anti-pestcoördinator op de fiets. Regelmatig keren dit soort problemen in school terug. Dit maar eens bespreekbaar maken binnen het team, denkt de anti-pestcoördinator. Morgen maar even met de directeur bespreken.

Enkele weken later is de ouderavond achter de rug, voelt de moeder van Jessica zich serieus genomen en draait in de klas een project “Omgaan met elkaar”. Binnen het team wordt onder leiding van de anti-pestcoördinator de eerste stappen gezet naar de keuze voor een goede methode voor sociaal-emotionele ontwikkeling, die past bij de visie van de school.

 

Theo Klungers is sinds 1996 pestdeskundige bij Posicom en werkt gemiddeld 1,5 dag per week docent. Zo ook bij de cursus Anti-pest coördinator  van het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid. Tijdens deze cursus leert u pestgedrag herkennen en voorkomen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Ben jij een authentiek leider?

“Authentiek leiderschap – ontdek en leef je missie” is een prachtig boek van Bas W. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *