Engelse les als kleuter, jong geleerd is…

“Really funny stuff on tv,” hoorde ik laatst een meisje van een basisschool zeggen. Engels bereikt mensen op steeds jongere leeftijd, zelfs kinderen in het primair onderwijs moeten eraan geloven. Door games, televisie, social media en ander internet komen kinderen steeds vroeger in aanraking met de vreemde taal, zo is u ongetwijfeld bekend. De vraag is: moet het onderwijs daar iets mee?

Onderwijs moet bij de gratie inspelen op de maatschappij. Een fenomeen als social media komt veel voor en dus zou het goed zijn als leraren weten wat het is en wat ermee gedaan wordt. Het onderwijs kan daarop worden aangepast. Het leren beheersen van Engels is een van de dingen, gelieerd aan maatschappelijke verandering, waarop het basisonderwijs zou moeten inspelen, zo vindt ook staatssecretaris Dekker van Onderwijs.

Engelstalig onderwijs

Op 11 juli stuurde Dekker een plan van aanpak aan de Tweede Kamer voor tweetalig basisonderwijs, dat moet beginnen in de kleuterklas. Basisscholen kunnen over een tijdje, als zij dat willen, vijftien procent van de onderwijstijd lesgeven in het Engels. In 2014 wil de staatssecretaris bovendien beginnen met een experiment om volledig tweetalig onderwijs (tto) aan te bieden op twintig basisscholen.

Veel scholen zijn met behulp van subsidie al begonnen met het aanbieden van Engelstalig onderwijs in de eerste jaren van de basisschoolcarrière. Het kabinet wil er naartoe dat dit vaker en beter aangeboden wordt. Vooral vanwege het belang van Engels in het latere leven van kinderen is het goed om het jong aan te leren. Tot nu toe werd die ontwikkeling door wetsregels belemmerd.

Kleine kinderen leren beter

Het is bekend dat jonge kinderen een gunstige leercurve hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat het jong aanleren van Engels extra positief is voor de latere uitspraak. Kinderen tot zes jaar hebben het geluk dat zij een taal nog accentloos kunnen aanleren. Op latere leeftijd zal het Engels van die leerlingen dan veel meer als ‘native’ klinken dan dat van vele anderen.

Populariteit

Steeds meer ouders willen ook dat hun kinderen Engelse les krijgen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de snelle stijging van het aantal Voortgezet Onderwijsscholen waar tto aangeboden wordt. Een uitbreiding hiervan naar de basisschool lijkt een logische stap.

Het Nederlandse bedrijfsleven, met Shell en Philips als voorbeeld, is er ook naar dat bevolking belang heeft bij goede taalbeheersing van het Engels.

Tot slot, ook gemeenten die willen ontwikkelen op het gebied van kennis omarmen deze trend. Een voorbeeld hiervan is omgeving Leiden. De Sleutelstad wil inzetten op een internationale basisschool waar veelvuldig Engels wordt gegeven. Ook Den Haag merkt al jaren een groeiende vraag naar tto.

Methodes

Engelstalig onderwijs op school aanbieden hoeft geen grote veranderingen met zich mee te brengen. Het kunnen ook vaste uren zijn, waarop kinderen naar hun favoriete muziek luisteren en te leren wat er eigenlijk gezongen wordt. Dit is de zogenaamde “Groove.me”-methode, die door docenten beoordeeld wordt met een negen. Het spelenderwijs aanleren van een taal heeft voor het kind voordelen: het is leuk en later als het kind “echt” Engelse les krijgt is het kind al een beetje thuis in de taal.

Pilot

Dekker wil een pilot starten waarin twintig scholen zich inschrijven voor Engels onderwijs. Als scholen zich hebben gemeld gaat het plan verder, dan wordt gekeken naar de kwaliteit van het onderwijs in het Engels en ook naar de aansluiting op het Voortgezet Onderwijs. Twintig basisscholen krijgen deze kans, die overigens aangeboden wordt door het Europees Platform.

Meer weten?

Voor professionele opleidingen en congressen binnen het onderwijs, bekijk ons aanbod:

 

Auteur: Guus Beenhakker

Bronnen:

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Vijf manieren om kleuters spelenderwijs te laten leren

Kleuters leren niet gelijkmatig. Je moet inspelen op de ontwikkelingsfase en de interesses van het …

2 Reacties

  1. Ik ben zelf ook een voorstander van tweetalig onderwijs. Zoals in het stuk al aangegeven leren kinderen een vreemde taal veel sneller aan. Goed idee dus!

  2. Ik had geen idee dat het jong aanleren van Engels zo positief is voor de latere uitspraak! Mijn zoon begon Engels te leren toen hij 3 was, en zijn uitspraak is heel leuk. Maar nu heeft hij wat moeite met grammatica, daarom wil ik hem naar het Engelse zomerkamp sturen. Hopelijk helpt het hem wel om grammatica beter te begrijpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.