Examenkwaliteit in het mbo voor 99% op orde

Op 1 januari 2014 heeft de Onderwijsinspectie een lijst van 114 mbo-opleidingen gepubliceerd waarvan de examinering onder de maat is. De inspectie heeft de opleidingen onderzocht:

  1. na een analyse van landelijke gegevens;
  2. op basis van het trekken van een steekproef, of
  3. na mogelijke signalen of klachten.

Dit aantal lijkt veel, maar als we bedenken dat het mbo 9.568 bekostigde opleidingen kent, dan is dat zeker geen slecht resultaat.

Opleidingen waarvan de examens onder de maat zijn, krijgen een verbetertijd waarna de Onderwijsinspectie opnieuw onderzoek zal doen. Bij een herhaalde onvoldoende kan de opleiding het recht verliezen examens af te nemen. Voor die 114 opleidingen is het dan ook essentieel dat er een verbeterslag gemaakt wordt.

 

Taken & verantwoordelijkheden van de examencommissie MBO

Tijdens deze 2-daagse cursus helpen we u om om te gaan met het overheidsbeleid, de inspectiekaders en het handboek examinering. Maar bovenal, het functioneren van de examencommissie zelf. Zorg dat u de examenkwaliteit kunt garanderen!

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

De drie domeinen van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator

De beroepsstandaard, en daarmee het functieprofiel, van de intern begeleider is herschreven. Hier zijn verschillende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *