Whitepaper: A3-methodiek voor het Jaarplan in het onderwijs

Een tienpuntenplan, een top-vijf verbeterpunten en één vel A3. Bij Hogeschool van Amsterdam houden ze van focus en de A3 methodiek helpt daarbij, aldus Freek Rebel, Anneke Vierhout en Irene Visser. De domeinen Economie, Management en Gezondheid waren pioniers bij de implementatie van de methodiek.

Hun leerervaring: het invullen van het A3 jaarplan is een goed middel om de dialoog op gang te krijgen en niet andersom.

De A3 methodiek is door TNO ontwikkeld. Het is een benadering om beleid en uitvoering op een inzichtelijke wijze met elkaar te verbinden, zowel horizontaal als verticaal. Deze methodiek stimuleert te denken in termen van ‘Waarom doen we iets?’, ‘Wat willen we bereiken?’ en ‘Hoe kunnen we dat bereiken?’.

Enkele tips van de HvA aan andere onderwijsinstellingen:

  • Neem mensen mee in je denkproces: het is zeer waardevol om met elkaar in gesprek te gaan;
  • Beschouw het jaarplan niet als doel: het is ‘slechts’ een middel om een dialoog met elkaar te voeren;
  • Neem de tijd voor de implementatie;
  • Belangrijk is dat je iedereen mee probeert te krijgen.

In deze whitepaper ‘A3-model voor het jaarplan in het onderwijs’ leest u over de ervaringen van Hogeschool van Amsterdam.

Door: Marike van Zanten, freelance journalist

Meer weten?

Tijdens het Nationaal Hoger Onderwijs Congres 2013 op 27 november kunt u de bedenker van de A3 methode, Henk Doelman van TNO, persoonlijk ontmoeten. In sessie K legt hij u uit hoe de A3 methode werkt en wat het voor uw instelling kan opleveren.

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

De drie domeinen van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator

De beroepsstandaard, en daarmee het functieprofiel, van de intern begeleider is herschreven. Hier zijn verschillende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *