Subsidies voor zorginstellingen belangrijker dan ooit

Voor zorginstellingen neemt het belang van subsidies toe. Budgetten in de gezondheidszorg nemen af en het Ministerie van VWS schuift steeds meer risico’s naar de zorginstellingen toe. Een flink aantal zorginstellingen krijgt hierdoor zelfs de financiering van investeringen niet rond. Een recente blogpost op de website van Actiz licht dit toe.

Uitdaging

Dat stelt zorg- en gezondheidsinstellingen voor de uitdaging om extra middelen te verwerven voor activiteiten en investeringen. En er is veel geld als je er maar oog voor hebt en de juiste kanalen weet te bewandelen. Voorbeelden zijn er te over. Subsidies van de Europese Unie voor innovatieve projecten. De nationale overheid heeft volgend jaar geld over voor ‘extra aandacht’. Sommige provincies hebben potjes voor niches in de zorgverlening (zoals eenzaamheidsbestrijding of de kwaliteit van leven op het platteland). Ook sommige grote gemeenten hebben programma’s waarmee je initiatieven kunt ondersteunen. De kunst is om op een slimme manier een koppeling tot stand te brengen tussen de beleidsdoelen van je eigen organisatie en de beleidsdoelen van de geldverstrekkers.

financiering zorg

En als er geen subsidies zijn, dan is een grondige oriëntatie op fondsen zinvol. “Nederlanders geven  massaal aan goede doelen en veel van hen aan fondsen die zich inzetten voor ziektebestrijding en gezondheid. Tegelijk laat de overheid steeds meer initiatief over aan zorginstellingen om met krappere budgetten de best mogelijke zorg te verlenen. De tijd lijkt rijp voor een substantiële derde geldstroom in de gezondheidszorg”. Dat schrijft het Vakblad Fondsenwerving over het belang van fondsen bij de publicatie van een handleiding voor fondsenwerving in de zorg. En ook “crowd funding” hoort daar bij. Het is mijn ervaring dat mensen bereid zijn om grote bedragen uit te trekken voor initiatieven die direct hun eigen belang raken – of dat materieel is of ideëel.

Meer weten?
De SBO-opleiding Effectief Subsidies Verwerven geeft je een frisse blik op werving van subsidies, fondsen en andere geldbronnen voor de zorg.

 

Over Gert Jan van 't Land

Gert Jan van ’t Land heeft meer dan 15 jaar ervaring met het verwerven van subsidies voor publieke en non-profit instellingen. Hij werkt onder de naam ‘Grantz’ als zelfstandig adviseur op het gebied van subsidieverwerving en subsidiestrategie. Al meer dan 10 jaar treedt Gert Jan op als hoofddocent voor de cursus effectief subsidies verwerven.

Bekijk ook

NZa: tariefnormen voor gewenste situatie in de zorg onmogelijk

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceerde onlangs een advies over een maatregel van de vorige regering. …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *