Onderwijs

Hoe zorg je voor betekenisvol onderwijs in tekstbegrip?

Tekstbegrip is meer dan begrijpend lezen: het draait om het diep begrijpen van teksten in alle vormen; geschreven, gesproken en visueel, en om het verbinden van taalvaardigheden met betekenisvolle inhouden. Volgens taalexperts Harald Weessies en Tjalling Brouwer is het meer dan signaalwoorden vinden. “We willen kinderen laten nadenken over wat ze lezen, horen en zien. Dáár gaat het om”. Tekstbegrip …

Lees verder »

Van belofte naar beleving: zo ontwerp je een impactvolle student journey

Wat gebeurt er als je het onderwijs bekijkt door de ogen van de student? Volgens Kees Kerkvliet, managing director van TOTE-M, ligt daar de sleutel tot echt onderscheidend vermogen. “Je bent alleen relevant voor je student als je continu en liefst multidisciplinair aandacht geeft aan: hoe doen we dingen anders, slimmer en beter?”. De student journey staat centraal, maar wat …

Lees verder »

Extra geld om de basisvaardigheden in het mbo te stimuleren

De basisvaardigheden zijn al jaren een aandachtspunt in de Staat van het Onderwijs. Het gaat in het mbo met name om taal, rekenen en burgerschap, stelt minister Bruins in een brief aan de tweede kamer. Het kabinet trekt de komende twee studiejaren 47,2 miljoen euro extra uit om de basisvaardigheden van beginnende mbo-studenten te verbeteren. Mogelijke investeringsmogelijkheden De 47,2 miljoen …

Lees verder »

Hoe maak je toetsing toekomstbestendig met generatieve AI?

Generatieve AI verovert het onderwijs. Terwijl studenten het al volop gebruiken, worstelen docenten en examencommissies met de vraag hoe toetsen betrouwbaar en valide blijven. “Asynchrone traditionele toetsen zijn niet AI-proof”, zegt Tom Naberink, docent en AI-expert. “We moeten snel handelen, anders lopen we steeds verder achter. AI ontwikkelt maar door“. Wat verandert generatieve AI aan toetsing? Generatieve AI, zoals ChatGPT, …

Lees verder »

Wanneer en hoe creëer je de basis voor schoolaanwezigheid?

Schoolaanwezigheid is een voorwaarde voor sociale en academische ontwikkeling van jouw leerlingen, op ieder onderwijsniveau. Normaal gesproken grijpen we pas in als de afwezigheid structureel is, terwijl een eerdere interventie problemen voorkomt. Wanneer en hoe grijp je in om een solide basis voor schoolaanwezigheid te creëren? David Heyne, expert in schoolaanwezigheid, geeft het antwoord. Een basis voor schoolaanwezigheid David: “Schoolaanwezigheid …

Lees verder »

Aandachtspunten voor onderwijs in PO, VO, MBO en HO

In het jaarlijkse rapport De Staat van het Onderwijs 2025 schetst de Inspectie van het Onderwijs een indringend beeld van de kansen én zorgen binnen het Nederlandse onderwijssysteem. In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij voor het primair onderwijs (PO), voortgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HO). Primair onderwijs: investeren in basisvaardigheden en …

Lees verder »

Hoe innoveer je binnen wetgeving van de examencommissie in het mbo?

Wat moet, kan en mag je als examencommissie in het mbo? Pascal Roes, voorzitter van de examencommissie T&I van het Graafschapcollege, wist al erg goed wat moest om aan wet- en regelgeving te voldoen. Hij zocht echter naar wat allemaal kan binnen de bestaande kaders, er mag namelijk meer dan je wellicht denkt. Welke inzichten heeft Pascal opgedaan? De kwaliteit …

Lees verder »

Hoe pakken we pesten en geweld op school aan

Het aantal meldingen van pesten en fysiek geweld op scholen blijft stijgen. De Onderwijsinspectie luidt de noodklok en benadrukt de ernst van de incidenten. In het schooljaar 2023-2024 zijn er 2317 nieuwe gevallen van psychisch, fysiek of seksueel geweld geregistreerd dit is een zorgwekkende toename ten opzichte van voorgaande jaren. Pesten is een diepgeworteld probleem Pesten is een vorm van …

Lees verder »

Uitdagingen in het nieuwkomersonderwijs

Nieuwkomersonderwijs in Nederland brengt uitdagingen met zich mee. Berenschot B.V., een onafhankelijk organisatieadviesbureau, onderzocht deze uitdagingen en publiceerde mogelijke oplossingen in het rapport ‘Toekomstverkenning onderwijs aan nieuwkomers’. Het rapport verduidelijkt de urgentie om de uitdagingen omtrent NT2- en traumasensitief onderwijs aan te pakken. De belangrijkste inzichten en oplossingsrichtingen uit het rapport staan in dit artikel. Het doel van effectief nieuwkomersonderwijs …

Lees verder »

Hoe zet je coaching in om duurzame verandering te realiseren in het onderwijs?

Anouk de Jong, ruim 20 jaar ervaring als groepsleerkracht op het speciaal onderwijs, heeft de cursus Coaching in het onderwijs gevolgd en de theorie toegepast op verschillende lagen: op groeps-, volwassen en kindniveau. Welke technieken heeft zij hiervoor ingezet, en waarom zijn deze coachtechnieken zo belangrijk om tot de kern van problemen te komen én een duurzame oplossing te realiseren? …

Lees verder »