Veiligheid in de organisatie

Extra aandacht voor agressie en aangiftebeleid in zorg en welzijn

Agressie tegen medewerkers in zorg en welzijn is onacceptabel, maar komt helaas veel te vaak voor. Het is belangrijk om aangifte te doen; dit is een van de dingen die je kunt doen en het geeft een krachtig signaal af voor zowel dader als medewerker. Dit wordt echter nog weinig gedaan. Het ministerie van VWS organiseert daarom vanaf 22 april 2024 10 regionale bijeenkomsten …

Lees verder »

Podcast over aansprakelijkheid bij veiligheid van gebouwen

Beluister de podcast van Fokko T. Oldenhuis, honorair hoogleraar Religie en Recht, Rijksuniversiteit Groningen. Fokko deelt zijn visie over het thema: Aansprakelijkheid bij veiligheid van gebouwen. In deze podcast geeft Fokko antwoord op vragen als: Wie is in welke situatie aansprakelijk voor de veiligheid van het gebouw; de aannemer, eigenaar of huurder/gebruiker? En wat houdt die aansprakelijkheid in? Wat is de …

Lees verder »

Wie is aansprakelijk voor gebreken in of aan een bedrijfsgebouw?

In dit artikel deelt Fokko T. Oldenhuis, Honorair Hoogleraar Religie en Recht, Rijksuniversiteit Groningen zijn visie over een tweetal rechterlijke uitspraken die van groot belang zijn voor iedereen die verantwoordelijk is voor het wel en wee binnen grote bedrijfsgebouwen. In de kern gaan die uitspraken over de vraag wie aansprakelijk is voor gebreken in of aan een bedrijfsgebouw. De wet legt …

Lees verder »

Kamerbrief over recente brand in Valencia en acties na Grenfell-brand in Londen

Minister De Jonge (BZK) informeert de Tweede Kamer over wat Nederland heeft gedaan op het terrein van brandveiligheid sinds de brand in de Grenfell woontoren in Londen (Verenigd Koninkrijk) in 2017. Aanleiding voor deze brief is de brand in een woongebouw in Valencia (Spanje) op 22 februari 2024. Kamerbrief over recente brand in Valencia en acties na Grenfell-brand in Londen …

Lees verder »

Staatssecretaris Gräper spreekt bestuurders publieke omroep aan op verantwoordelijkheid voor veilige werkomgeving

Staatssecretaris Fleur Gräper spreekt alle verantwoordelijken bij de publieke omroep aan om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Het Commissariaat voor de Media is gevraagd om invulling te geven aan zijn rol als extern toezichthouder. Zelf spreekt de staatssecretaris omroepen ieder kwartaal en vraagt ze jaarlijkse rapportages over de resultaten. De eerste rapportage komt in het najaar. Dat staat in …

Lees verder »

Nederlanders sneller in actie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag door gesprek op werkvloer

De helft van de werkende Nederlanders geeft aan dat er op werk duidelijke afspraken zijn gemaakt over gewenst en ongewenst gedrag. Doordat hier onderling over is gesproken, geven ze makkelijker hun grenzen aan en gaan ze sneller over tot actie in het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit de jaarlijkse publieksmonitor van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van het Nationaal …

Lees verder »

Huis voor Klokkenluiders: 50% meer vermoedens van misstanden gemeld in 2023

In 2023 namen 369 mensen, die een misstand op het werk vermoedden, contact op met het Huis voor Klokkenluiders voor advies. Dat is een toename van 50% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook nam de complexiteit van de vermoede misstanden toe. De inwerkintreding van de Wet bescherming klokkenluiders en de media-aandacht voor misstanden speelden daarin een rol. Tegelijkertijd klopten …

Lees verder »

Inlichtingendiensten kunnen sneller en beter optreden tegen cyberdreiging

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Tijdelijke wet cyberoperaties. Na inwerkingtreding van deze wet kunnen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) hun bestaande bevoegdheden sneller en effectiever inzetten tegen dreigingen van landen die cyberaanvallen plegen tegen Nederland. Het wetsvoorstel was ingediend door minister De Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Ollongren …

Lees verder »

Veilig werkklimaat kan niet zonder spelregels

Het is de plicht van de leidinggevenden om voor duidelijke en vindbare regels en procedures te zorgen en zich daar dan achter te scharen. Het onderzoeksrapport van de Commissie Van Rijn naar grensoverschrijdend gedrag binnen de publieke omroep laat een angstcultuur zien die, in de woorden van de Wet bescherming klokkenluiders, waarschijnlijk ook wel een misstand van maatschappelijk belang is. …

Lees verder »