Ruimtelijke Ordening

Amsterdam maakt ruimte

De openbare ruimte is van ons allemaal. Op stoepen, straten en wegen, pleinen, water en parken ontmoeten we elkaar, zoeken we ontspanning of verdienen we ons geld. We maken er eenommetje, we praten met de buren, we doen boodschappen. We gaan met onze kinderen naar de speeltuin of naar ons werk. We sporten, vieren een feestje, picknicken, zwemmen. Of je …

Lees verder »

Gebiedsontwikkeling in stedelijke gebieden belangrijker dan ooit door klimaatverandering

Een extreme bui kan schade veroorzaken met kosten die oplopen tot wel honderden miljoenen euro’s in stedelijke gebieden. Klimaatverandering zorgt dat extreme weersomstandigheden, zoals de buien, steeds vaker voorkomen. Dit terwijl stedelijke gebieden, zoals Amsterdam, hier niet op ingericht zijn. De noodzaak van gebiedsontwikkeling is duidelijk, maar wat kunnen we doen? Gevolgen van klimaatverandering Het jaar 2023 was het natste …

Lees verder »

De gevolgen van klimaatverandering voor gebiedsontwikkeling

De rol van het waterschap omtrent gebiedsontwikkeling moet groter worden. Klimaatverandering laat de behoefte aan duurzaam waterbeheer namelijk groeien, waar de waterschappen over meedenken. Dries Schuwer van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zegt dat het waterschap eerder in het proces van gebiedsontwikkeling moet meedenken om water en bodem sturende principes te maken. Wateroverlast beïnvloedt gebiedsontwikkeling Klimaatverandering maakt het onmogelijk voor waterschappen …

Lees verder »

Alles wat je moet weten over de Omgevingswet van 1 januari 2024

De Omgevingswet is een Nederlandse wet die op 1 januari 2024 in werking zal treden. Deze wet bundelt en moderniseert de regelgeving omtrent de fysieke leefomgeving, waaronder het bouwen van infrastructuren, milieu, waterbeheer, en ruimtelijke ordening. Het doel van de Omgevingswet is het vereenvoudigen en verbeteren van het omgevingsrecht, om zo een gezonde en veilige leefomgeving te creëren. Wat houdt …

Lees verder »

Mobiliteitsvisie 2050: de Hoofdlijnennotitie

Tijdens het Mobility Congres 2023 zal Gerard Snel, Projectleider Mobiliteitsvisie IenW een presentatie geven over de Mobiliteitsvisie 2050 vanuit de rijksoverheid. Hij heeft onlangs meegewerkt aan deze brief in de tweede kamer: Deze brief gaat over de bereikbaarheid voor alle Nederlanders. Nu en in de toekomst. De bereikbaarheid van ons werk, van onze winkels, scholen en zorginstellingen, van onze natuur, …

Lees verder »

Hoe GP Zandvoort autovrij werd voor racefans

De tweede Dutch Grand Prix, afgelopen zondag 4 september in Zandvoort, was het eerste autovrije Formule 1-event ter wereld. Dat de 105.000 bezoekers tamelijk veilig en vlekkeloos hun weg van, naar en door Zandvoort wisten te vinden, is te danken aan een ingenieus mobiliteitsplan. “Als je alle beschikbare infrastructuur goed inzet, is automobiliteit helemaal niet nodig.” Bron: Mobiliteitsplatform.nl – Partner …

Lees verder »

Hoe kunnen we de woningbouwopgave klimaatbestendig realiseren door drijvend bouwen?

Drijvend bouwen is een creatieve oplossing voor de woningbouwopgave. Het past beter bij de ondergrond in Nederland en het brengt ook diverse andere voordelen met zich mee. Een goede voorbereiding is hiervoor cruciaal, omdat recreatie, woningbouw en natuurontwikkeling allemaal in balans moeten zijn. Hoe doe je dat en wat zijn de voordelen van drijvend bouwen? Je leest het in deze …

Lees verder »

Twee voorwaarden voor duurzame mobiliteit

Ben jij werkzaam binnen het vakgebied mobiliteit? Je wilt dan vast en zeker op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen binnen dit vakgebied. Robert Boshouwers, principal consultant bij Rebel Living Mobility en spreker tijdens het Mobility & Stations Event 2022, deelt twee grote trends voor gebiedsontwikkeling en de rol van mobiliteit hierin. Je denkt hierbij aan de …

Lees verder »

Wat houdt de uitspraak over vermindering van de huurprijs in?

Een belangrijke uitspraak over de huurprijs voor zowel huurders als verhuurders. De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 geoordeeld dat een huurder die voor zijn omzet afhankelijk is van de komst van publiek, aanspraak kan maken op vermindering van de huurprijs. Wat zijn de voorwaarden? Geldt dit alleen voor de horeca? Hoe wordt de huurprijsvermindering berekend? Deze vragen en …

Lees verder »

Slimme auto’s dragen bij aan veiliger wegverkeer

Auto’s gaan wegbeheerders helpen door hen continu te informeren over hoe de weg erbij ligt. Zo krijgen de wegbeheerders een frequenter en completer beeld van de onderhoudstoestand en van verkeersonveilige situaties op de weg. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zorgt samen met Mercedes-Benz dat anonieme informatie uit voertuigen de komende 2 jaar wordt gedeeld met alle Nederlandse wegbeheerders.  Het ministerie …

Lees verder »