Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de watersector?
De integrale aanpak. Er wordt minder gescheiden gekeken naar drinkwater, rioolwater of afvalwater. Dat maakt dat we steeds meer zaken decentraal kunnen aanpakken. Decentralisatie is dus zeker een punt.
Een andere ontwikkeling is dat er meer wordt gekeken hoe we waarde uit de waterketen kunnen halen. Kun je stoffen terugwinnen? Er zijn onderzoeken op het gebied van fosfaten terugwinnen uit water. Een aantal jaren zagen we het vergisten bij de waterzuiveringen om energie terug te winnen, nu zitten we meer op de stoffen. Ook het terugwinnen van water komt steeds vaker voor. Bijvoorbeeld uit afvalwater wordt water voor de industrie gewonnen. Daar wordt misschien wel al tien jaar over gesproken, maar dat begint nu daadwerkelijk ook te gebeuren.
In Delft staat innovatie in de watersector centraal. Ziet u op dit gebied veel veranderingen?
Er is veel meer aandacht voor ICT. De afgelopen jaren zijn in de sector veel processen geautomatiseerd. Er wordt nu een slag gemaakt om de data die we dankzij de automatisering verzamelen te gebruiken voor optimalisering van het proces. Dit soort ontwikkelingen gaan niet razendsnel, de watersector is niet heel progressief. Dat heeft er alles mee te maken, dat wat je doet ook echt goed moet zijn. Je kunt niet zomaar experimenteren. De watersector moet er uiteindelijk voor zorgen dat de gezondheid in Nederland wordt verhoogd. Je kunt mensen niet in gevaar brengen door te experimenteren met nieuwe technieken.’’
,,Ook de nieuwe generatie ingenieurs verandert de sector. Er is sprake van vergrijzing in de sector, veel mensen gaan met pensioen. De nieuwe jonge ingenieurs kijken anders naar de sector. Ze hebben kennis van modellen, weten de data te gebruiken of stellen het gebruik van bepaalde apps voor.’’
Wat wilt u cursisten meegeven?
,,Ik wijs ze altijd op het belang van goede watervoorzieningen. Ik wijs ze op de verantwoordelijk die deze sector heeft. Stel dat mensen het vertrouwen verliezen in water en flessen water gaan kopen, duur, slecht voor het milieu. Onze deelnemers hebben vaak geen waterachtergrond. Ik loop met hen ontwikkelingen door, de verbindingen in de sector. We bespreken waar ze zelf tegen aan lopen.
Uit mijn eigen vakgebied wil ik ze laten zien dat het een stuk ingewikkelder is dan ze denken. Wanneer ze echt expert in het water willen worden, dan moeten ze zich voortdurend bijscholen. Dit is een introductie, waar ik laat zien waar de crux zit.”
Auteur: Professor Luuk Rietveld, hoogleraar Stedelijke watercyclus aan de Universiteit van Delft, maakt de deelnemers wegwijs in de Nederlandse waterwereld tijdens de opleiding Actueel inzicht in waterbeheer- en beleid.
Meer informatie?
De cursus Waterwetgeving of de opleiding Actueel inzicht in waterbeheer- en beleid zorgen ervoor dat u volledig op de hoogte bent van alle actuele ontwikkelingen in de sector.