Peter R. de Vries heeft meer dan 80.000 handtekeningen opgehaald om het onderwerp internetpesten op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Een minimum van 40.000 handtekeningen is daar voor nodig.
Wet tegen cyberpesten
Peter R. de Vries is betrokken bij het programma Internetpesters Aangepakt en heeft als doel wetgeving er doorheen te krijgen die het voor slachtoffers van digitaal pesten (Cyberpesten) en andere internetcriminaliteit, makkelijker maakt om daders aan te pakken. Het huidige recht zorgt ervoor dat anonieme daders worden afgeschermd door internetproviders. Providers verschuilen zich hierbij achter de Privacywetgeving en de algemene voorwaarden op hun eigen site. De wetgeving die de Vries voor ogen heeft zal niet alleen de positie van slachtoffers versterken, maar ook als preventieve werking kunnen gelden.
Pesten en cyberpesten bij jongeren
Bijna 11 procent van de jongeren op het VO geeft aan de afgelopen drie maanden gepest te zijn. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd. Dit is een grootschalig onderzoek onder 100.000 jongeren naar leefstijl en gezondheid uitgevoerd door de GGD en het RIVM. Onder pesten wordt onder andere roddelen, iets afpakken, spugen, iemand buitensluiten of schelden verstaan.
Cyberpesten komt ook veelvuldig voor. Ruim 5 procent van de jongeren geeft in het bovengenoemde onderzoek aan dat zij in de afgelopen drie maanden slachtoffer zijn geweest van cyberpesten. Hierbij kan gedacht worden aan bedreiging via een tweet of whatsapp, gemene roddels over iemand verspreiden via internet of foto’s en video’s online zetten van iemand.
Komt (cyber)pesten voor op uw school?
De manier waarop je binnen je klas en onderwijsinstelling omgaat met cyberpesten en hoe je dit aan kunt pakken komt veelvuldig aan bod bij de 2-daagse cursus Anti-pest coördinator.