Ouders zetten steeds vaker advocaat in bij conflict met school

NOGBron: Nationale Onderwijsgids

Wanneer ouders een conflict hebben met de school waar hun kind les krijgt, schakelen de ouders steeds vaker een advocaat in. Rechtsbijstandverzekeraars en advocaten zien een grote stijging van het aantal zaken. Deze gaan bijvoorbeeld over pesten en schooladviezen. De meeste klachten gaan over basissscholen, hbo’s en universiteiten. Er zijn veel minder klachten over middelbare scholen en mbo-instellingen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) zag in vier jaar tijd het aantal zaken groeien met 140 procent. In 2014 heeft de stichting 720 aanvragen behandeld. “Ouders willen het beste voor hun kind en reageren snel emotioneel. Maar een juridische procedure is meestal niet in het belang van het kind”, zegt SAR-jurist Rob Scholten. SAR probeert zich vooral in een adviserende rol te houden, alleen als het echt niet anders kan mengt een jurist zich in het conflict.

Scholen zouden het als een aanval op eigen functioneren zien wanneer er rechtsbijstand wordt ingeschakeld, zegt Scholten. Ouders zouden tegenwoordig minder snel naar een docent toegaan om een geschil bespreekbaar te maken. Dit zou komen door de schaalvergroting op scholen. De conflicten komen vaak niet tot een rechtszaak. Met het advies van juristen vinden ouders vaak een oplossing of komen scholen in actie nadat ze een brief van de rechtshulpverlener hebben ontvangen. 

De nieuwe pestwet

Het is een kerntaak van scholen om een veilige school te garanderen. De nadruk van dit beleid ligt op het preventie-onderdeel. Het nieuwe wetsvoorstel verplicht een schoolbrede en structurele pestaanpak; een pestprotocol én een aantoonbaar werkende aanpak zijn verplicht. De onderwijsinspectie ziet hier streng op toe.

Tijdens de cursus Anti-pestcoördinator leert u o.a. alles over de juridische kwesties rondom pesten:

  • Pesten en de wet
  • Aansprakelijkheid
  • Voorkomen van juridische claims

Bekijk het programma

Over Nationale Onderwijsgids

De Nationale Onderwijsgids is dé website voor lerend en docerend Nederland. NOG is het enige platform die alle onderwijs (gerelateerde) onderwerpen onder één dak biedt. Bent u op zoek naar naar nieuws op het gebied van bijvoorbeeld kinderopvang, basisonderwijs of universiteiten? Leest u graag opiniestukken? Of bent u op zoek naar een uitdagende baan in het onderwijs? U vindt het allemaal op de Nationale Onderwijsgids.

Bekijk ook

Kwaliteit van basisvaardigheden in het onderwijs blijft aandachtspunt, ondanks bezuinigingen

Het kabinet presenteert tijdens Prinsjesdag de begroting voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *