Tien jaar gebruik van plagiaatsoftware: voor- en nadelen

Tien jaar geleden sloegen hogescholen en universiteiten alarm nadat verschillende plagiaatplegers aan het licht kwamen en werd plagiaatdetectiebedrijf Ephorus in 2003 gelanceerd. Zo’n 99 procent van alle hogescholen in Nederland gebruikt het programma, waardoor plagiaat steeds minder verleidelijk is.

Toch raast de technologie voort en worden ook studenten slimmer op het gebied van technologie, denk aan hackers. Het Kenniscentrum Toetsen en Examineren verdiepte zich daarom in de voor- en nadelen.

Nadelen plagiaatsoftware

  • Citaten met bronvermelding worden ook gezien als plagiaat;
  • Studenten die schriftelijke bronnen overschrijven, worden niet door het programma ‘gepakt’, aangezien de software filtert op digitale bestanden;
  • Een detectieprogramma is met veel moeite alsnog te omzeilen. Controleert de software bijvoorbeeld op zes opeenvolgende woorden die samen een bestaande combinatie vormen, dan kan de student het laatste woord veranderen, waardoor het apparaat geen plagiaat herkent bij vijf opeenvolgende woorden;
  • Studenten die op een andere manier fraude plegen met scripties, zoals gebruik van een ghostwriter, vallen buiten de boot.

Voordelen plagiaatsoftware

  • Nakijken is minder tijdrovend;
  • De software heeft een preventieve werking, aangezien studenten bij het plegen van plagiaat nu definitief of tijdelijk worden geschorst;
  • Door koppeling van databases kunnen studenten geen scriptie van iemand van een andere universiteit gebruiken. Hiernaast biedt deze functie een bijdrage aan het onderwijs, omdat de scripties onderling vergeleken kunnen worden.

Toekomst

De toekomst van de plagiaatdetectiesoftware lijkt positief. Doordat steeds meer analoge bronnen voor een digitale versie kiezen, wordt de mogelijkheid om gepakt te worden op plagiaat steeds groter.

Een kanttekening is dat de kans op hacken aanwezig is, maar volgens een woordvoerder van Ephorus zal dit direct worden opgemerkt. Een interessante test werd onlangs uitgevoerd door studenten Journalistiek.

Over Ephorus

Het Nederlandse softwarebedrijf Ephorus is inmiddels marktleider in Europa.  Het werd opgericht door docenten en heeft vrij spel in Nederland doordat de enige grote concurrent het Amerikaanse bedrijf Turn It In is.

De software bestaat uit verschillende delen, waarbij scripties en essays worden vergeleken met internetbestanden en de eigen database. Daarnaast kunnen hogescholen en universiteiten ervoor kiezen om de database te koppelen, waardoor de ene instantie ook scripties en essays van de andere instantie kan inzien.

Bronnen

Bovenstaande voor- en nadelen blijken uit verschillende onderzoeken, zoals:

Geschreven door: Natascha Frensch

 

Of bekijk de volgende cursussen:

 

Over Anemone

Bekijk ook

Kwaliteit van basisvaardigheden in het onderwijs blijft aandachtspunt, ondanks bezuinigingen

Het kabinet presenteert tijdens Prinsjesdag de begroting voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *