In 2024 registreerde de politie 141 duizend verdachten van misdrijven, waarvan 11 procent minderjarig. In 2014 was ook 11 procent van de verdachten minderjarig, toen werden er 217 duizend mensen verdacht van een misdrijf. De gemiddelde leeftijd van verdachten is sinds 2014 33 jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Het totaal aantal verdachten van misdrijven daalt al jaren. Sinds 2014 is dit met 43 procent afgenomen, tot 74 verdachten per 10 duizend inwoners in 2024. Het relatieve aantal verdachten dat minderjarig was, daalde in tien jaar tijd met een derde, tot 129 verdachten per 10 duizend minderjarige inwoners in 2024. Jongvolwassenen (18 tot 23 jaar) werden in 2024 relatief het vaakst verdacht, met 166 verdachten per 10 duizend jongvolwassen inwoners.
Meeste verdachten wonen in Amsterdam, maar naar verhouding meeste in Heerlen
In 2024 woonden de meeste verdachten in Amsterdam (9280), maar in verhouding tot het aantal inwoners woonden de meeste verdachten in Heerlen (149 per 10 duizend inwoners). Ook in Rotterdam (130), Den Haag (126) en Vlissingen (120) woonden meer verdachten per 10 duizend inwoners dan Amsterdam (110).
Minder verdachten onder alle herkomstgroepen
Het aantal verdachten is de laatste tien jaar gedaald, ongeacht waar de verdachte of diens ouders geboren zijn. De daling van het aantal verdachten was het sterkst bij mensen met een Nederlandse herkomst, waar het aantal verdachten is gehalveerd. Van alle herkomstgroepen werden zij het minst verdacht (51 per 10 duizend inwoners). Iets meer dan 4 op de 10 verdachten heeft een Nederlandse herkomst.
De daling van het aantal verdachten is het kleinst bij mensen die in het buitenland zijn geboren, 19 procent vergeleken met 2014. Bij verdachten die in Nederland zijn geboren, maar twee ouders hebben die in het buitenland zijn geboren, daalde het aantal verdachten met 27 procent. Deze groep werd in 2024 wel het vaakst als verdachte geregistreerd.
Factoren zoals leeftijd, onderwijsniveau en inkomen spelen een rol bij de kans om verdacht te worden van een misdrijf. Herkomstgroepen met een hoger aandeel verdachten zijn gemiddeld jonger, lager opgeleid en hebben een lager inkomen. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden, worden de verschillen tussen de herkomstgroepen kleiner.
1 op de 6 verdachten woont officieel niet in Nederland
In 2024 betrof 17 procent van alle verdachtenregistraties een persoon die niet is ingeschreven in een Nederlandse gemeente. In 2014 was dit 14 procent. De meeste niet-Nederlandse verdachten hadden een Poolse (5,1 procent) of Roemeense (2,3 procent) nationaliteit. 8 op de 10 Roemeense verdachten hadden geen geldig Nederlands woonadres.
Bron: cbs.nl – 4 april 2025
Meer weten?
Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
Tijdens de opleiding Aanpak overlast in de wijk leer je van praktijkcases over explosies in de wijk, overlastgevende jongeren, statushouders en personen met onbegrepen gedrag.
Tijdens de opleiding Adviseur Zorg en Veiligheid leer je de samenwerking tussen betrokken zorg- en veiligheidspartners organiseren en regisseren
Tijdens de cursus Aanpak Zorgcriminaliteit & Zorgfraude leer je zorgfraude herkennen, aanpakken en voorkomen
Tijdens de opleiding Informatiegestuurd adviseren OOV helpt je een goede informatiepositie opbouwen
Tijdens de cursus Aanpak complexe woonoverlast leer je woongenot terugbrengen en werk je aan een duurzame oplossing voor de overlastgever.
Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
Tijdens het congres Jonge aanwas uit de jeugdcriminaliteit hoor je hoe je tot succesvolle samenwerkings- verbanden komt bij de aanpak van jonge aanwas
Tijdens de cursus Omgaan met maatschappelijke onrust, polarisatie & radicalisering leer je onrust vroegtijdig signaleren en adequaat handelen
Tijdens de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid leer je omgaan met risico’s zoals te grote bezoekersstromen, onvoorspelbare weersomstandigheden, excessief drugsgebruik en maatschappelijke onrust
Tijdens de opleiding Bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Personen met onbegrepen gedrag krijg je praktische handvatten en theoretische kaders om dit gedrag te begrijpen en beïnvloeden
Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning