4 effectieve aanpakken van jeugdcriminaliteit

Bij de bestrijding van jeugdcriminaliteit ligt de nadruk op het voorkomen dat een kleine jeugdige crimineel zich uitmondt tot een volwassen pleger van ernstige delicten. Bij een groot deel van de jongeren die de eerste keer met politie of justitie in aanraking komt, blijft het daar ook bij. Jongeren zijn nog in ontwikkeling en kunnen vaak niet inschatten wat de impact van hun daden is. Ze experimenteren graag en verkennen hun grenzen waardoor ze gedrag gaan vertonen als; spijbelen, brandstichting, vandalisme of diefstal. Maar hoe voorkom je dat een enkel incident uitmondt tot een langdurige criminele levensstijl.

1. Vergroot de weerbaarheid van de jongere zelf

Jongeren die meer vatbaar zijn om het criminele pad op te gaan kunnen vaak moeilijk;
-weerstand bieden aan groepsdruk; aangeleerd in het gezin of door de vriendengroep
-zichzelf verplaatsen in een ander; gedrags- en psychische problemen op school of in het gezin
-hun eigen emoties beheersen; gevoelig voor prikkels, impulsief, gebrek aan zelfdiscipline
-verantwoord omgaan met middelengebruik; problematisch gebruik van drank, drugs, lachgas, etc.
Door in gesprek te gaan met de jongere en hem/haar meer weerbaar te maken, zal hij/zij wellicht minder snel het criminele pad betreden

2. Alleen samen kunnen we er wat aan doen

De omgeving van een jongere heeft grote invloed op zijn/haar gedrag. Werk samen met (veiligheid)partners zoals OM, politie, veiligheidshuizen, jeugdzorg, bureau HALT en de gemeente. Maar vergeet naast de voor de hand liggende partners ook niet de omgeving van de jongere zelf. Denk hierbij aan zijn/haar ouders/verzorgers, begeleiders van buurthuizen, de school of bijvoorbeeld een voetbalcoach. Door gezamenlijk hierin op te treden kun je de jongere daadwerkelijk helpen.

3. Zorg voor een goede basis

Het begint vaak met verveling van jongeren op school, waardoor ze gaan liegen en spijbelen. Wanneer jongeren gemotiveerd zijn en een goed toekomstperspectief hebben, zullen ze met meer plezier naar school gaan. Het is belangrijk dat scholen en gemeenten de motivatie stimuleren door een veilig schoolklimaat te creëren. Maar wat is dan een veilig schoolklimaat? Een veilig schoolklimaat betekend een veilige omgeving met een prettige sfeer voor zowel leerlingen als docenten waarbij incidenten zoals ongepast gedrag, spijbelen, diefstal en agressie zoveel mogelijk wordt tegengegaan.

4. Laat criminaliteit niet lonen

Een jongere kan in de plaatselijke supermarkt gaan werken voor een minimumloon, of af en toe een klus doen voor een aanzienlijk groter bedrag. Daarnaast is de maatschappelijke impact vaak groot; groepsdruk en status spelen een grote rol. Het is belangrijk om een criminele jongere dus niet alleen te pakken op het plegen van een strafbaar feit, maar ook te zorgen dat crimineel vermogen wordt afgepakt zodat hij/zij daadwerkelijk ‘hard’ gestraft wordt.

Meer weten?

Op de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *