Beter een goede buur dan een verre vriend

Niets is fijner dan na een lange dag werken naar huis. Over één ding is iedereen het dan ook eens: je wilt fijn wonen. Toch is dat niet altijd zo voor de hand liggend. Het aantal meldingen over een burenruzie in Nederland neemt toe: afgelopen jaar zelfs met 2.000. Met name tijdens de zomerperiode, als we allemaal lekker in de tuin blijven zitten, zo meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Waar komt die onrust nu vandaan?

Er zijn een aantal terugkerende oorzaken te herkennen in de geschillen die mensen hebben met de buren. Voorkomen is beter dan genezen, dus ga vooral het gesprek aan voor de emoties en ergernissen zo hoog zijn opgelopen dat het woonplezier is aangetast. Beter een goede buur, dan een verre vriend! Naast 3 veel voorkomende oorzaken van burenruzies, ook de beste methodes voor het tegengaan van die ruzies op een rij, zodat je die als tip mee kunt geven aan jouw clienten die te maken hebben met een burenruzie.

Geluidsoverlast
De buurman wordt 50 en heeft speciaal voor de gelegenheid zijn stereo installatie naar buiten gesleept. Gezellig, maar om 1.30 uur op donderdagavond wil jij liever slapen! Geluidsoverlast komt veel voor. Niet alleen tijdens de avonduren, ook het slaan van deuren of luide televisie kan hinderlijk zijn. Het kan goed zijn dat je buren zich hier niet van bewust zijn, dus kies een rustig moment om het gesprek aan te gaan. Soms zijn er eenvoudige maatregelen, zoals een tapijt, trillingsdempers onder de wasmachine of de televisie een stukje van de muur af schuiven. Of spreek af dat de muziek na 22.00 uur zachter gaat.

Verbouwing
Draai het eens om: die prachtige visgraatvloer die je zelf laat leggen, kan ook voor hinder zorgen. Probeer daarom altijd zo ver mogelijk van tevoren het gesprek aan te gaan met je buren: laat ze weten dat er geklust gaat worden. Helemaal zonder overlast kan dat nooit, maar door de ander bij voorbaat te betrekken neem je al veel van de irritatie weg. Spreek bijvoorbeeld af tot hoe laat je door gaat met klussen en vraag de klussers om tijdens de lunchpauze niet onder het raam van het dochtertje van de buren te gaan staan roken. Een bos bloemen, goede fles wijn of doos chocola ter compensatie van de overlast achteraf doet natuurlijk wonderen!

Tuin
De beruchte schutting bij meester Frank Visser is een klassiek voorbeeld: er is geregeld onenigheid over de tuin! Een andere ergernis in deze categorie is de status van de begroeiing, grote bomen die jouw zonneschijn blokkeren of de bladeren van deze grote boom in jouw tuin. Ook hier begint de oplossing met rustig het gesprek aan gaan. Misschien zijn de buren zich niet bewust van het ongemak dat ze jou bezorgen. Nodig ze een keer uit in jouw tuin, in de schaduw van de grote boom en bespreek het rustig. Het is niet vreemd om de buurman vriendelijk te vragen om laaghangende takken te snoeien. Pak niet zomaar zelf je kettingzaag! Dat komt de relatie niet ten goede. Natuurlijk moet je de buurman dan wel in de tuin laten. Er zijn hele heldere regels voor het plaatsen van bomen, schuttingen of een heg. Bereid je dus goed voor.

Meer weten?

In de opleiding Aanpak Woonoverlast leer jij hoe je hardnekkige woonoverlast in jouw wijk voorkomt en bestrijdt.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

€ 280 miljoen extra voor politie en veiligheid

Onze veiligheid, vrijheden en democratische rechtsstaat staan onder druk. Het kabinet investeert daarom vanaf 2025 …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *