Criminaliteit op het platteland: van koeienstal naar ketaminelab?

15% procent van de boeren is weleens benaderd door criminelen om bijvoorbeeld een stal te huren. Meldt Trouw in een rapport vorig jaar. Experts denken dat dit percentage nog veel hoger ligt omdat niet iedere boer het eerlijk verteld als hij een keer benaderd is.

Financiën en leegstaand vastgoed

Criminelen willen een schuur of terrein vaak gebruiken voor hennepteelt, een cocaïne wasserij of een crystal meth-lab. Volgens het NVM staat in 2030 zo’n 25 miljoen vierkante meter agrarische bebouwing leeg. Door allerlei wet- en regelgeving is het voor boeren niet zo makkelijk om hun leegstaande vastgoed te slopen of te herbestemmen.

Daarnaast zijn er veel agrariers die geen opvolging hebben of in de financiele problemen zijn geraakt. De criminelen doen vooraf veel research voordat zij een boer benaderen; ze kijken naar rechtbankverslagen en executieverkopen om te achterhalen hoe de boer er financieel voor staat.

Politie op het platteland

Agrariers hebben op dit moment weinig vertrouwen in de overheid. Zij hebben te maken met strenge stikstofmaatregelen, asbestregels en wetgeving waarbij de sloop van hun panden een jarenlang proces is. Daarnaast is er regelmatig sprake van diefstal op het platteland, waarbij de politie onvoldoende hulp biedt. Hierdoor is het wantrouwen in de overheid door agrariers in de loop der jaren steeds groter geworden. Agraries vermoeden vaak wel dat er, bij een in de buurt gelegen agrarier iets niet pluis is, maar heeft niet de behoefte om dit aan de politie te melden. Want ‘zij worden immers ook niet geholpen’.

Meer weten?

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

€ 280 miljoen extra voor politie en veiligheid

Onze veiligheid, vrijheden en democratische rechtsstaat staan onder druk. Het kabinet investeert daarom vanaf 2025 …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *