Een jongere met schulden is de toekomstige volwassene in armoede

Math van Dooren, is freelance docent en voormalig kantonrechter. Dat 1 op de 5 jongeren problematische schulden heeft is hem als kantonrechter maar al te bekend. In deze blog vertelt hij je waarom een jongere met schulden de toekomstige volwassene in armoede is.

Prikkel om te betalen…of toch niet?

Recent zag ik een televisieprogramma met als titel “De Schuldmachine”. In die uitzending kwamen diverse jongeren met schulden aan het woord.  Meestal begint het met een telefoonrekening en wordt vervolgens de zorgverzekering niet betaald. Als je dan een achterstand hebt van 6 maanden wordt de premie verhoogd met 30%. Dat moet dienen als een prikkel om toch te betalen, wordt gezegd. De overheid doet daar nog een schepje bovenop: betaal je een verkeersboete niet op tijd dan kan deze al snel oplopen tot het driedubbele. En daar geldt hetzelfde argument, een prikkel om toch nog tot betaling over te gaan. Al snel loopt een schuld van 3000 euro op tot 7000 euro.

Prikkelen helpt niet, je hebt immers geen geld. Misschien kan er nog wat geld geleend worden om een afbetalingsregeling the treffen die vervolgens niet wordt nagekomen. Deze jongere is de toekomstige volwassene in armoede en de ervaring leert dat dit ook nog besmettelijk is.

Zorg dat je er snel bij bent

Je moet er snel bij zijn zeggen vele deskundigen. Dan is er nog wat aan te doen. De gemeente heeft hierin ook een taak maar reageert pas op een hulpvraag die niet zelden veel te laat komt.

De huur wordt niet meer betaald en huisuitzetting dreigt. Maatschappelijke instellingen bemoeien zich ermee en inmiddels heeft deze schuldenaar ons heel veel geld gekost.

De schulden zijn inmiddels meer dan problematisch en dan wordt – vaak via maatschappelijk werk – voorgesteld om de rechter te vragen een beschermingsbewind in te stellen. De wet kent een drietal beschermingsmaatregelen ten behoeve van meerderjarigen:

  • Curatele
  • Bewind
  • Mentorschap

Meer weten?

In de opleiding Coördinator Armoedebestrijding ga ik vooral nader in op het beschermingsbewind. Voor een goed begrip is het wel noodzakelijk om iets meer te weten over het verschil tussen bewind enerzijds en curatele anderzijds. Je krijgt antwoord op de vragen:

  • Hoe wordt een bewind aangevraagd en wat zijn de taken van de bewindvoerder en de controlerende kantonrechter?
  • Kunnen schulden worden gesaneerd door de bewindvoerder of moet hij ervoor zorgen dat een schuldsaneringstraject in gang wordt gezet?
  • Behoren negatieve berichtgevingen in de pers over sommige professionele bewindvoerders tot het verleden?

 

 

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *