Ministerie van EZK maakt Nederlandse internetsnelheden op adresniveau inzichtelijk

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maakt voor het eerst de beschikbare snelheden van vast internet per adres voor iedereen inzichtelijk. In bijna driehonderd gemeenten is inmiddels nagenoeg overal internet van tenminste 100 Megabit per seconde (Mbps) beschikbaar voor consumenten en bedrijven. Dat staat in de voortgangsrapportage van het Actieplan Digitale Connectiviteit die staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Snel internet, overal beschikbaar, voor iedereen

Snel internet, overal beschikbaar, voor iedereen: vast en mobiel. Het kabinet heeft vorig jaar als doel gesteld dat in 2023 snel vast breedbandinternet (tenminste 100 Mbps) in Nederland de norm is. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat dit inmiddels voor 97% van de Nederlanders geldt en dit de komende jaren toeneemt met alle uitrolplannen van marktpartijen. Het kabinet ambieert dat een grote meerderheid in 2023 een nog eens tien keer zo snelle verbinding van 1 Gigabit per seconde heeft.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Consumenten en bedrijven willen altijd en overal verbonden zijn met snel internet. Nederland heeft nu een digitale infrastructuur van wereldklasse, maar we moeten dus significant investeren om aan die enorme toegenomen vraag naar data te voldoen. Dat is van belang voor onze maatschappij en toekomstige banen en inkomsten. Om dat te bereiken, creëert het kabinet daarom de benodigde randvoorwaarden voor innovaties en de diensten die daarin voorzien.”

Kaart beschikbaar via overalsnelinternet.nl

De beschikbare vaste internetsnelheden (glasvezel-, kabel- en koperverbindingen) zijn zowel op landelijk en gemeentelijk niveau als per individueel adres te bekijken en de kaart geeft daarmee inzicht in hoeveel procent al snel breedbandinternet heeft. Bekijk de kaart hier of via www.overalsnelinternet.nl

De voortgangsrapportage van het Actieplan Digitale Connectiviteit gaat ook in op de ontwikkelingen qua mobiele communicatie. Zo is begin deze maand de consultatie gestart voor de veiling van frequenties voor snelle mobiele communicatie zoals 5G. Deze zogenoemde conceptregelgeving bevat zowel de voorgestelde opzet als de minimum opbrengst (0,9 miljard euro) van de landelijke veiling in het voorjaar van 2020. Na de veiling blijven minimaal drie partijen diensten aanbieden aan Nederlandse consumenten en bedrijven.

Afgelopen oktober zijn door het hele land zeven regionale gesprekstafels gehouden met meer dan 350 deelnemers, waaronder circa 200 gemeenten, over de vraag hoe we in Nederland gezamenlijk kunnen zorgen voor een soepele uitrol van digitale infrastructuur op lokaal niveau.

Meer weten?

Tijdens de opleiding Information Security Officer leer je het informatiebeveiligingsbeheer op een juiste en efficiënte wijze in te richten om cybersecuritydreigingen, verspreiding van fake nieuws en verlies van competitiviteit tegenover o.a. de VS, India en China te minimaliseren.

Tijdens de opleiding Security Manager leer je wat de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn op het terrein van security management en hoe je mogelijke dreigingen voor jouw organisatie in kaart brengt zodat je jouw organisatie kunt beschermen tegen o.a. terrorisme, ongewenste bezoekers en criminelen.

Tijdens het e-Identity congres hoor je de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van digitale identiteitsmanagement binnen Nederland. Niet alleen de overheid, maar ook experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven delen hun visie om je een beeld te geven van de complete sector.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Asbest verwijderen gebeurt nog te vaak onveilig

Asbest wordt vaak niet veilig verwijderd. Bij bijna een derde van de inspecties ziet de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *