Voor het tweede jaar op rij publiceert het ministerie van Justitie en Veiligheid het Strategisch Omgevingsbeeld. Deze publicatie bundelt belangrijke en actuele maatschappelijke ontwikkelingen binnen veiligheid, het recht en het JenV-domein. Het omgevingsbeeld biedt de lezer nieuwe perspectieven op het gebied van beleid, kennis, innovatie en strategie.
Volgens secretaris-generaal Dick Schoof biedt het omgevingsbeeld inzichten voor iedereen met een interesse in veiligheid en recht:
“De in kaart gebrachte ontwikkelingen in het omgevingsbeeld bieden nieuwe perspectieven die relevant zijn voor het domein waarin JenV samen met partners werkt aan veiligheid en recht. Die ontwikkelingen zijn in de gehele breedte van de samenleving actueel.”
Het omgevingsbeeld werd samengesteld op basis van analyse van 100 recente publicaties van het ministerie, trendbureaus, de wetenschap, kennisinstellingen en planbureaus. Deze analyse is aangevuld met inzichten en perspectieven van diverse experts, van binnen JenV en daarbuiten. Zo is gesproken met Politie, IND en NCSC, maar ook met vertegenwoordigers uit de wetenschap en het bedrijfsleven.
In het Strategisch Omgevingsbeeld komen diverse thema’s aan bod en is aandacht voor hoe die samenhangen:
“Recente digitale ontwikkelingen zijn bepalend voor internationale samenwerking. Ook de veranderde relatie tussen burger en overheid en de coronacrisis zijn factoren die van grote invloed zijn op de maatschappij en het speelveld waarin wij opereren. Die ontwikkelingen staan niet op zichzelf, maar hangen samen. Het mooie is dat het Strategisch Omgevingsbeeld die samenhang inzichtelijk en begrijpelijk presenteert. Het biedt zo aanknopingspunten voor het verder onderzoeken en vormgeven van de veranderende rol van JenV.”
aldus Schoof.
Hoewel gemaakt voor het JenV-domein, is het Strategisch Omgevingsbeeld bruikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland op het gebied van recht en veiligheid.
Meer weten?
- Op rijkshoverheid.nl is het Omgevingsbeeld te downloaden.
- Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
- Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Integriteitscoordinator in het publieke domein leer je hoe jouw organisatie voldoet aan de wettelijke en basisnormen integriteit waaraan alle overheidsinstanties zich moeten houden.
- Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
- Tijdens de opleiding bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
- Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
- Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
- Tijdens de opleiding procesregisseur personen met verward gedrag leer je hoe je de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in jouww gemeente.
- Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.