Tips om fraude te voorkomen

Vrijwel iedereen krijgt een keer te maken met fraude. Fraude komt (nog steeds) zo vaak voor omdat het lastig is te herkennen.

Verschillende vormen van fraude

Bij fraude worden zaken anders voorgesteld dan ze zijn. Je herkent fraude door je bewust te zijn van de verschillende vormen van fraude zodat je de juiste maatregelen kunt treffen. Ken jij de volgende vormen van fraude?

  • Identiteitsfraude: deze vorm van fraude is de snelst groeiende fraudesoort. Fraudeurs nemen jouw persoonlijke of bedrijfsidentiteit over en bestellen producten en diensten op jouw naam. Vaak hebben ze je inlogcodes, wachtwoorden en rekeninggegevens.
  • Factuurfraude: via een spookfactuur krijg je een rekening van een product dat je vaak besteld, waardoor je door onoplettendheid de factuur betaald, maar vervolgens nooit de goederen geleverd krijgt.
  • Personeelsfraude: 1 op de 3 bedrijven heeft te maken met fraude door eigen personeel door diefstal of bedrog. Bij diefstal nemen zij bijvoorbeeld producten, klanten of gevoelige bedrijfsinformatie mee. In het geval van bedrog dienen zij valse kostendeclaraties in.
  • Internetfraude: 1 op de 4 mensen heeft een keer te maken met internetfraude. Cybercriminelen proberen online met je in contact te komen om persoonsgegevens (zoals inlogcodes of bankgegevens) te ontrafelen of om jouw computergebruik te inventariseren om het vervolgens door te verkopen.

Herkennen van fraude

Als je te maken hebt gehad met fraude, heeft dit namelijk grote gevolgen voor jouw bedrijf. Privacy van klanten en de reputatie van je bedrijf komen op het spel te staan en er kunnen juridische gevolgen aan vastzitten. Het is daarom belangrijk om fraude snel te herkennen.

  1. Geef nooit jouw accountgegevens vrij. Fraudeurs zullen proberen om via e-mail of telefonisch aan gevoelige informatie te komen zoals jouw inloggegevens of bankgegevens.
  1. Maak nooit zomaar geld over. Ben op je hoede als je een verzoek krijgt om geld over te schrijven naar een land waarmee jouw organisatie helemaal geen band heeft. De zogeheten CEO-fraude van Pathe staat bij veel mensen nog op het netvlies gedrukt. Er werd 19 miljoen euro overgemaakt naar de fraudeurs.
  2. Check de andere partij. Bestaat degene waarmee jij zaken doet (bijv. een klant of leverancier) wel echt? Het is belangrijk om te weten met wie jij zaken doet dus probeer altijd de identiteit van de ander te controleren. Denkend aan naam van de vennootschap, adres, land van vestiging, inschrijving in het handelsregister enz.

Hoe kun jij helpen in de strijd tegen fraude?

FRAUDE IS DICHTER BIJ DAN JE DENKT!

Is fraude onzichtbaar en een ver van je bed show? Niet als het aan Young Financial Crime ligt! Na diverse lezingen over fraude-onderwerpen organiseren ze op vrijdag 20 september voor de tweede maal een fraude fietstocht in Rotterdam. Verschillende fraudeonderzoekers geven een inkijkje in spraakmakende fraudes op verschillende locaties in Rotterdam.

Per fiets wordt langs locaties zoals Waterfront, Dudok en Havensteder gegaan, waar onze sprekers vertellen over uiteenlopende fraudezaken die hier hebben plaatsgevonden. We sluiten de fietstocht af met een borrel. De fietstocht zal rond 15.00 uur van start gaan en we willen rond 17.00 uur met elkaar nog een afsluitende borrel drinken. Deelname is gratis voor participanten. Niet-participanten betalen €10,- (incl. BTW).

Meld je snel aan via het formulier op de website, want het aantal fietsen is beperkt. Meefietsen op je eigen fiets kan natuurlijk ook. Geef dat aan op het aanmeldformulier.

WORDT VRIJWILLIGER OP HET FRAUDE FILM FESTIVAL

Op 3 en 4 oktober 2019 strijkt het Fraude Film Festival voor zijn zesde editie neer in Eye Filmmuseum Amsterdam. Het organiseren van dit mooie festival wordt samen gedaan met vrijwilligers. Als vrijwilliger van het Fraude Film festival mag je natuurlijk beide dagen aanwezig zijn. Films kijken is voor de vrijwilligers dan ook gratis! Je krijgt daarnaast een uniek kijkje achter de schermen. Je leert nieuwe mensen kennen, onder wie professionals uit het fraudebestrijdings-werkveld. Tot slot biedt het Fraude Film Festival je relevante werkervaring, een mooie toevoeging aan je CV, maar bovenal: een erg leuke tijd bij het boeiendste festival van Nederland! Lijkt het je interessant om als vrijwilliger mee te werken aan het Fraude Film Festival, meld je dan nu aan

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

De voordelen van de bestuursrechtelijke aanpak van ondermijnende criminaliteit

Bestuursrechtelijke sancties maken het mogelijk om criminaliteit eerder en effectiever aan te pakken. De benodigde …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *